Áder János újra kinevezte Péterfalvi Attilát, 2030-ig vezetheti az adatvédelmi hatóságot

Áder János újra kinevezte Péterfalvi Attilát, 2030-ig vezetheti az adatvédelmi hatóságot

Újabb kilenc évre nevezte ki Áder János köztársasági elnök Péterfalvi Attilát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének.

Péterfalvi Attila a 2021. január elsejétől hatályos kinevezését szerdán a Sándor-palotában vette át a köztársasági elnöktől.

Péterfalvi már 1996-tól 2001 júniusáig az akkori adatvédelmi biztos, Majtényi László tanácsadójaként dolgozott. 2001. december 11-én az Országgyűlés adatvédelmi biztossá választotta. 2008. április 1-jétől az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetője.

A korábbi köztársasági elnök, Schmitt Pál még 2012. január 1-jei hatállyal nevezte ki az újonnan létrejövő NAIH elnökévé kilenc évre.

Emlékezetes, Péterfalvi nemrégiben azzal került a média érdeklődésének homlokterébe, amikor egy úgynevezett Facebook-törvény ötletével rukkolt elő.

Péterfalvi Attila szerint nem Facebook-törvény készül, a politikai kritikákkal pedig nem foglalkozik

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke megtörte a hallgatást és hosszú interjúban magyarázta a 444-nek, hogyan is kell érteni a Digitális Szabadság Bizottság július végi ülésén elhangzott szavait, ahol arról beszélt, a kormánynak jogszabályt kellene alkotnia a közösségimédia-oldalak működéséről, mivel szerinte a profilok felfüggesztéséről és törléséről a magyar hatóságoknak kellene dönteniük.

Az adatvédelmi hatóság vezetője július végén, a Digitális Szabadság Bizottság ülésén beszélt arról, hogy a kormánynak jogszabályt kellene alkotnia a közösségimédia-oldalak működéséről, szerinte ugyanis a profilok felfüggesztéséről és törléséről a magyar hatóságoknak kellene dönteniük. Javaslata emellett arra is kitér, hogy amennyiben a Facebook vagy bármilyen más közösségimédia-platform indokolatlanul hallgattat el valakit, akkor akár bírsággal is sújtható lenne az adott felület.