Majdnem a lehetetlenséggel ér fel influenza elleni oltást szereznie Magyarországnak

Majdnem a lehetetlenséggel ér fel influenza elleni oltást szereznie Magyarországnak

Folyamatosan próbálnak a gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, eddig sikertelenül - írja a 24.hu.

A lap által megkérdezett egyik importőr elmondta, hogy a múlt héten még látott reményt arra, hogy 10 ezer vakcina juthat Belgiumból Magyarországra, igaz, borsos áron: egy oltásért 16 ezer forintot kértek volna, ha eljut ide. Hétfő délután azonban kiderült, hogy a kontingenst megállították a belga határon, mert több uniós országhoz hasonlóan ott is exporttilalmat rendeltek el.

A 24.hu két gyógyszernagykereskedő céget, a Hungaropharmát és a Phoenix Pharmát is felkereste. Előbbi igyekeszik fellelni olyan szabad vakcinakészleteket, amelyek megfelelő minőségbiztosítási folyamattal és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által kiadható kontingensengedéllyel behozhatók Magyarországra.

A Phoenix Pharma is megkezdte a lehetséges külföldi beszerzési források felkutatását, hogy a patikai igényeknek egy esetleges helyettesítő vakcina behozatalával eleget tudjanak tenni.

Az újabb vakcinák beszerzésére mielőbb szükség lenne, ugyanis az oltásra az utóbbi évekhez képest jelentősen megnőtt lakossági igény. Magyarországon jelenleg 1,4 millió vakcina áll rendelkezésre térítésmentesen, ami valószínűleg nem lesz elegendő, Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hétfőn az Euronewsnak azt mondta, háromszor annyian érdeklődtek már a védőoltás iránt, mint a tavalyi szezon csúcsán.