Felgyújtottak egy embert Bangladesben iszlám szent könyvek állítólagos megsértése miatt

banglades
Shutterstock

Halálra égett egy ember Banglades északi részén, akit  azért gyújtott fel a feldühödött tömeg, mert állítólag megsértette az iszlám szent könyveit egy mecsetben - közölte pénteken a rendőrség.

A fővárostól, Dakkától több mint 300 kilométerre fekvő észak-bangladesi Burimari nevű településen két férfi azt mondta a helyi mecset imámjának, hogy iszlamista harcosok illegális fegyvereket rejthettek el az épületben - közölte egy rendőr.

A két férfi elkezdte keresni a fegyvereket egy polcon, amelyen a Koránt és a hadíszt - részben Mohamed próféta kinyilatkoztatásait tartalmazó gyűjteményt - tartották. Az imám ezt tiszteletlennek tartotta a szent könyvekre nézve.

A két férfit helyi lakosok bezárták egy szobába. Ezt követően feldühödött muszlimok százai siettek a helyszínre, akik elvitték az egyik férfit egy közeli területre, ahol összeverték és felgyújtották őt - mondta a rendőr. A férfi elszenesedett holttestére a rendőrség később rátalált - közölte egy helyi kormánytisztviselő. A tömeg az "Allahu akbar"-t (Isten hatalmas, arabul) skandálta, miközben a férfit felgyújtották - tette hozzá. Az erről készült felvétel futótűzként terjedt el a közösségi médiában.

A szóbeszédek és babonák gyakran vezettek erőszakos incidensekhez korábban Bangladesben. Az Áin o Szális Kéndra nevű helyi civil szervezet szerint több mint 50 embert öltek meg lincselések során 2019-ben az országban.

(MTI)