Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben

Az uniós menekültügyi jogszabályok helytelen alkalmazása miatt indított kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság, írja a Népszava.

A brüsszeli testület szerint az érintett magyar törvényben, illetve a koronavírus-járványra adott válaszként bevezetett rendeletben meghatározott új menekültügyi eljárások ellentétesek az uniós joggal, különösen a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvvel.

Az új magyar szabályok alapján mielőtt a nem uniós állampolgárok Magyarországon igényelhetnének nemzetközi védelmet, egy Európai Unión (EU) kívüli magyar nagykövetségen kell szándéknyilatkozatot benyújtaniuk, majd ezután egy speciális beutazási engedéllyel léphetik át a magyar határt.

A magyar parlament és kormány azután döntött az új előírásokról, hogy az EU Bíróságának ítéletét követően bezárta a tranzitzónákat.

A Bizottság szerint ezek a szabályok jogellenesen korlátozzák a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést: ellentétes a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvvel, hiszen kizárja a folyamatból azokat a személyeket, akik Magyarország területén vagy határain tartózkodnak attól, hogy ott nemzetközi védelemért folyamodjanak.

Hazánknak 2 hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság által felvetett érvekre. Ha ezt nem teszi meg, az uniós testület a következő szakaszba lépteti az eljárást.