Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben

Európai Unió
AFP/SOOC/ALEXANDROS MICHAILIDIS

Az uniós menekültügyi jogszabályok helytelen alkalmazása miatt indított kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság, írja a Népszava.

A brüsszeli testület szerint az érintett magyar törvényben, illetve a koronavírus-járványra adott válaszként bevezetett rendeletben meghatározott új menekültügyi eljárások ellentétesek az uniós joggal, különösen a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvvel.

Az új magyar szabályok alapján mielőtt a nem uniós állampolgárok Magyarországon igényelhetnének nemzetközi védelmet, egy Európai Unión (EU) kívüli magyar nagykövetségen kell szándéknyilatkozatot benyújtaniuk, majd ezután egy speciális beutazási engedéllyel léphetik át a magyar határt.

A magyar parlament és kormány azután döntött az új előírásokról, hogy az EU Bíróságának ítéletét követően bezárta a tranzitzónákat.

A Bizottság szerint ezek a szabályok jogellenesen korlátozzák a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést: ellentétes a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvvel, hiszen kizárja a folyamatból azokat a személyeket, akik Magyarország területén vagy határain tartózkodnak attól, hogy ott nemzetközi védelemért folyamodjanak.

Hazánknak 2 hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság által felvetett érvekre. Ha ezt nem teszi meg, az uniós testület a következő szakaszba lépteti az eljárást.