Orbán Viktor szerint decemberre lehet vakcina, áprilisban pedig "győzelmet hirdethetünk"

Orbán Viktor szerint decemberre lehet vakcina, áprilisban pedig "győzelmet hirdethetünk"

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban a szokásos péntek reggeli interjújában többek között arról beszélt, hogy úgy számol,

december végén, január elején megérkezhet az első adag koronavírus elleni vakcina Magyarországra. A legveszélyeztetettebb kört már január környékén beolthatják, áprilisban pedig a miniszterelnök reményei szerint "győzelmet hirdethetünk".

Orbán azt is kifejtette, hogy már utasította az operatív törzset, készítsenek egy átoltási tervet. Hozzátette, Kínába is kiküldte az embereit, így tavaszra lehet nagytömegű vakcina több helyről is.

Hétfőtől új világ kezdődik

Kiemelte, hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk".

A védekezés közös felelősség, a maszkot hordani kell, mert aki nem hordja, aki nem tartja be az előírásokat, az mások egészségével is játszik - hangsúlyozta a kormányfő. Mint mondta,

"Eddig a rendőr segített, elmagyarázott, kért, hétfőtől büntetni kell"

Az uniós virológiai megbeszélésről is beszélt

Csütörtökön este virológiai megbeszélést tartott az Európai Unió 27 államfője. Ezzel kapcsolatban elmondta,

tettek egy kísérletet, hogy összehangolják a védekezést információcserével, tudományos munkatársak grémiumának megalakításával, határátlépési rendszer összehangolásával.

Utóbbi azonban nem nagyon megy, mert Magyarország például szigorúbb, a kormány nem akar több külföldit látni a szükségesnél.

A miniszterelnök szerint a magyar fejben gyakran magunk elé sorolt országokban sokkal rosszabb a helyzet, így például Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban és Ausztriában is. "Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik" - mondta.

Orbán Viktor úgy fogalmazott,

"nálunk a helyzet még istenes, itt sem könnyű, sőt, nehéz, de istenes".

"Az egészségügyi rendszer bírja és bírni is fogja"

Szerinte jó a magyarok fegyelmezettsége, de a helyzet súlyosabb lesz, többre van szükség. A kormánynak van speciális felelőssége, de az egészségügyi rendszer bírja és bírni is fogja.

A harmadik legnagyobb egészségügyi tartalékkal rendelkezünk ágyak tekintetében Európában a németek és az osztrákok mögött, lélegeztetőgépekben első helyen vagyunk

– közölte.

A miniszterelnök arról is beszélt, az egész ország bízik az orvosokban. Úgy fogalmazott,

"az ő kezükben van az életünk, remekül küzdenek. Mindenki fáradt, mindenkinek van baja, sok embert kellett átvezényelni, nem egy könnyű élet, katonaélet, nem örül ennek senki, de az orvosaink tudják, hogy baj van, csinálják a dolgukat."

"Az afrikaiak jövője Afrikában van"

A nizzai merényletről szólva úgy fogalmazott, van tapasztalatunk a muszlim világról.

"Ismerjük ezt a világot most is, tiszteljük is, ott ahova való, nem kívánunk sorrendet felállítani vallási hagyományokra épülő életformák között. Az afrikaiak jövője Afrikában van, a magyarok jövője Magyarországon van, az együttélés kölcsönös alkalmazkodást jelent, nem szabad beengedni őket, én ezt az álláspontot képviselem. Ha nem akarunk nizzai eseteket látni, ne engedjük be őket."

- mondta a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette, Magyarországon kevés muszlim él, többeket ismer közülük, békés és kiegyensúlyozott emberek, de nem szabad többet beengedni.