Nagyon nem tetszett az orosz külügyi szóvivőnek Orbán szoboravató beszéde

Nagyon nem tetszett az orosz külügyi szóvivőnek Orbán szoboravató beszéde

Három nappal ezelőtt avatták fel George H. W. Bush szobrát Budapesten, az eseményen Orbán Viktor is felszólalt. A magyar kormányfő többek között elmondta, hogy a Szabadság téren a német és szovjet megszállásnak is van emlékműve.

Az orosz külügyi szóvivő azt kifogásolta, hogy az elesett 80 ezer vöröskatona emlékművét Orbán a szovjet megszállás emlékművének nevezte, ezt a történelmi igazság eltorzításának tartja - írja moszkvater.com. Marija Zaharova úgy folytatta, hogy Horthy Magyarországa Hitler közeli szövetségese volt, részt vett Csehszlovákia felosztásában, Jugoszlávia megtámadásában, és a Szovjetunió elleni hadjáratban. Zaharova hozzátette, hogy a Vörös Hadsereg "megszabadította Európa népeit a barna pestistől és a békét, a szabadságot hozta el nekik".

A lap arról is ír, hogy többen megdöbbenéssel fogadták a hírt, mert Orbánt az orosz közvélemény Moszkva egyik legszorosabb EU-n belüli szövetségesének tartja. Az elemzők viszont azt is megjegyzik, hogy a miniszterelnök a második világháborúról húsz éve is ezt mondta, és az ország nem jókedvében csatlakozott a szocialista blokkhoz.

Néhányan jelezték azt is, hogy a nyugat és Oroszország közötti éleződő ellentétek miatt a magyar külpolitikában is észlelhető elmozdulás, és nagyobb a távolságtartás Moszkvával.