Örményország nemzetközileg vizsgálná az azeri zsoldosok bevetését

Örményország nemzetközileg vizsgálná az azeri zsoldosok bevetését

Nemzetközi vizsgálat tárgyává kell tenni azt, hogy Azerbajdzsán zsoldosokat von be hadműveleteibe – írta hétfői Facebook-bejegyzésében Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, az azeri államfő viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszországnak meg kell őriznie semlegességét a hegyi-karabahi konfliktusban.

„Zsoldosok és terroristák bevetése az Arcah (Hegyi-Karabah Köztársaság) elleni agresszió során nem csupán Arcahra és Örményország nézve jelent veszélyt, hanem a nemzetközi biztonság egészére is, ezért ezt a kérdést nemzetközi vizsgálat tárgyává kell tenni” – olvasható Pasinján bejegyzésében. A miniszterelnök emlékeztet, hogy a tízmillió lakosú, hatalmas olajbevételekkel rendelkező Azerbajdzsán a nyáron maga is beismerte, hogy nem képes saját erőből megoldani országa biztonsági problémáit, ezért zsoldosok ezreinek a segítségét veszi igénybe.

Ilham Alijev azeri elnök hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszországnak semlegesnek kell maradnia a konfliktusban. Az AZERTADZS hírügynökségnek adott nyilatkozatában felhívta a figyelmet, hogy erre Moszkvát a minszki csoport társelnökeként kapott mandátuma is kötelezi (az EBESZ minszki csoportjának társelnökei Oroszország, Franciaország és az Egyesült Államok).

Az azeri elnök vélhetően azzal kapcsolatosan foglalt állást, hogy korábban az örmény miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek írt levelében arra kérte Oroszországot, segítsen szavatolni Örményország biztonságát az Azerbajdzsánnal fennálló konfliktusban.

Az orosz külügyminisztérium akkor úgy fogalmazott, hogy a kölcsönös segítségnyújtási megállapodás alapján Oroszország minden szükséges segítséget megad Örményországnak, ha a harcok átterjednek közvetlenül Örményország területére. Egyúttal ismét felszólította a konfliktusban érintett feleket, hogy azonnal szüntessenek tüzet, csökkentsék a feszültséget és térjenek vissza az érdemi tárgyalásokhoz a békés rendezés érdekében.

A felek hétfőn is a harcok folytatódásáról közöltek jelentéseket. Alijev Twitter-bejegyzésben arról adott hírt, hogy az azeri erők a konfliktuszóna déli részén, a zengilani, a qubadli és a cebraili járásban nyolc város felett szerezték meg az ellenőrzést.

Az örmény miniszterelnöki hivatal arról számolt be, hogy hétfőre virradóra az azeri légierő Martakert és Marzuni városát, illetve Hegyi-Karabah több közeli települését lőtte. E forrás szerint az azeriek Grad és Szmercs nehéz rakéta-sorozatvetőt is használtak.

Jereván és Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel már háromszor is tűzszünetről állapodott meg a kiújult hegyi-karabahi fegyveres konfliktusban, de a fegyverek így sem hallgattak el. Legutóbb múlt pénteken Genfben állapodtak meg arról, hogy nem támadnak lakott területet vagy más, nem katonai célpontot. Azonban két nappal később ezt az egyezséget is megsértették.

(MTI)