Gulyás: további szigorítások jönnek

Gulyás: további szigorítások jönnek

További szigorításokról dönt a koronavírus-járvány miatt eheti ülésén a kormány – jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a várható döntések az emberek és az intézmények mindennapjait is érintik majd.

Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy az iskolák továbbra is nyitva legyenek. Hozzátette, hogy az egyetemek maguk dönthetnek a távoktatás bevezetéséről. Gulyás Gergely elmondta, hogy a sportrendezvényeken a maszkviselést szabályait is tárgyalják. Úgy fogalmazott, hogy ha tömeges a jogsértés, akkor be kell zárni a stadiont.

A Portfolio cikke szerint a miniszter elmondta továbbá, hogy

a járvány a vakcina megérkezéséig tart,

a beoltási terv kidolgozása pedig az operatív törzsnek feladata.

A vakcina mindenképpen ingyenes lesz, de nem lesz kötelező

– mondta a miniszter. A vakcinabeszerzés Gulyás szerint hasonló mechanizmus szerint zajlik majd, mint tavasszal a lélegeztetőgépek beszerzése, versenyre lehet számítani az országok között.

Kérdésre válaszul elmondta, hogy a nemzetközi szigorítások hatásait nyomon követi a kormány, így például arra jutott, hogy a Spanyolországban hozott szigorú intézkedések egyelőre nem tűnnek működőképesnek, az osztrák és szlovák esetszámok viszont csökkennek – a szlovák országos tesztelésről viszont azt mondta, hogy meg kell várni a hatásait.

A koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére az a válasz a miniszter szerint – idézi a portál –, hogy aki dolgozni akar, az dolgozni tudjon – a legfontosabb, hogy megőrizzük a munkahelyeken, nem segélyezéssel kell válaszolni erre. Elmondása szerint

nyárig kell kibírni a válsághelyzetet,

mert utána a vakcina megszünteti a koronavírust. A jövő évi költségvetésben megteremtették a rugalmasságot a válságkezelésre, de nem lehet kizárni előre a költségvetés módosítását.