"Hívják csak a házőrséget!" - Nem került be az Országgyűlési Naplóba, hogy Kövér meglökte Jakabot

"Hívják csak a házőrséget!" - Nem került be az Országgyűlési Naplóba, hogy Kövér meglökte Jakabot

Az már ismert, hogy Kövér László házelnök 4,4 millió forintra büntette Jakab Pétert, a Jobbik elnökének krumplizsákos akciója után. 

De vajon mit őriz meg erről az utókor (legalábbis azok számára, akik majd valamikor kutatják a NER alatti Országház munkáját)?

Az Országgyűlési Napló így örökítette meg a 2020. október 19-ei azonnali kérdések órájának krumplizsákos perceit (a zárójelben lévő szövegek a jegyzőkönyv készítőinek narrációi):

 

"Jakab Péter: És ha már krumpli, miniszterelnök úr (Felemel egy kis zsák burgonyát. - Derültség és közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Jaj!), nézze, a borsodiak ezt küldik önnek, és azt üzenik, hogy eszébe ne jusson még egyszer ezzel megalázni őket, mert pórul fog járni. Jegyezze meg, a borsodiaknak, a magyaroknak megélhetésre van szükségük, és nem megaláztatásra! Megélhetésre, és nem megaláztatásra, úgyhogy ez megy vissza a feladónak. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Jakab István, levezető elnök: Képviselő úr, megkérem, szemléltetést nem jelentett be, figyelmeztetem. (Dr. Brenner Koloman: Ez nem szemléltetés! Ez krumpli! - Jakab Péter, kezében a zsák burgonyával elindul Orbán Viktor felé. Magyar Zoltán a kezében szelfibotra szerelt mobiltelefonnal követi.) Képviselő úr, másodjára figyelmeztetem… (Kocsis Máté, Balla György, Kövér László, Nacsa Lőrinc, dr. Semjén Zsolt és Pogácsás Tibor a miniszterelnöki székében ülő Orbán Viktor elé áll. - Közbeszólások a Jobbik soraiból: Hadd adja oda a feladónak! Hívják csak a házőrséget! Ehhez is már fogdmeg kell! Krumplikirályok! - Nagy zaj, közbeszólások. - Az elnök csenget. - Kocsis Máté kiveszi a zsákot Jakab Péter kezéből, és az ülésterem kijáratánál átadja a Terembiztos Szolgálat munkatársának.)

Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt viszonválaszra megadom a szót miniszterelnök úrnak, frakcióvezető urat figyelmeztetem utolsó figyelmeztetésként. Tájékoztatom önt, hogy a szükséges intézkedéseket megteszem. Viszonválasz illeti meg miniszterelnök urat. Öné a szó, miniszterelnök úr."

 

Eddig 79 millió forintra büntette Kövér a képviselőket, Jakab kapta a legtöbbet

Jakab Pétert Kövér László házelnök több mint 4,4 millió forintra büntette, miután egy zsák krumplit próbált Orbán Viktor miniszterelnöknek adni az Országgyűlésben. Ebben a parlamenti ciklusban eddig 5,7 millió forintnyi fizetéstől fosztották meg a Jobbik elnökét, ezzel ő a legjobban büntetett parlamenti képviselő - írja a Népszava.

Sajnálatos módon, a kutatók számára az már derül ki, hogy Kövér László nemcsak Orbán Viktor "elé állt", hanem konkrétan meg is lökte Jakab Pétert, de azt legalább megtudtuk, hogy Kocsis Máté mit csinált a krumplival.