Koronavírus - Lélegeztetőgépre kerülhetett egy iskolaigazgató Borsod megyében

Koronavírus - Lélegeztetőgépre kerülhetett egy iskolaigazgató Borsod megyében

Kórházba került egy Borsod megyei szakképzési intézmény igazgatója, miután koronavírussal fertőződött meg – értesült a Népszava. A lap úgy tudja, állapota miatt jelenleg mesterséges lélegeztetésre szorul, az iskola vezetését pedig egyik helyettese vette át. Forrásuk szerint – aki kérte, egyelőre ne nevezzék meg az intézményt – az iskolában több oktató is megfertőződött, ezért hétfőn kezdeményezték a fenntartónál az intézmény bezárását és a távoktatás elrendelését. Az oktatók jelentős része is ezt tartaná jó megoldásnak.

A Népszavának Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja és Észak-magyarországi ügyvivője megerősítette, hogy az igazgató valóban megfertőződött, de kollégái kérésére többet nem akart elárulni. Abban bízik, hogy az intézmény engedélyt kap majd, hogy átállhasson a tantermen kívüli digitális munkarendre.

Keresték az érintett szakképzési centrumot, a szakképzésért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint az operatív törzset is. Végül a Nemzeti Felnőttképzési és Szakképzési Hivatal a hírt nem erősítette meg, de nem is cáfolta, ugyanakkor arra hivatkoztak, hogy a hatályos jogszabályok értelmében minden egészséggel kapcsolatos adat a személyiségi jogok körébe tartozik, így erre vonatkozó tájékoztatás nem adható ki.

Az állami fenntartó nem vezet nyilvántartást a koronavírusos pedagógusok számáról

A Magyar Nemzet kérdésére az állami intézményeket fenntartó Klebelsberg Központ közölte: az iskolák megoldják a koronavírusos pedagógusok helyettesítését és a központ nem vezet nyilvántartást a fertőzött tanárok számáról. A karanténba került, de nem beteg pedagógusok vállalhatják, hogy otthonról dolgozzanak, ebben az esetben teljes fizetést kapnak.