Az történt, amit vártunk: nem tudjuk ki nyerte az elnökválasztást

Az történt, amit vártunk: nem tudjuk ki nyerte az elnökválasztást

Donald Trump már győzelmet hirdetett, pedig több államban még számolnak és jelen pillanatban senki nem tudja, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke.

Nevada, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania és Georgia, ami bizonytalan. Észak-Karolinában sincs eredmény, ott 95 százalékos feldolgozottságnál Trump vezet 50,1-48,7-re. Wisconsinban nemrég fordított Biden, de elképesztő a verseny: 89 százaléknál 49,3-49. Michiganben 78 százaléknál Trump az élen, 51,6-46,7. Pennsylvaniában magabiztosabb az előnye, 55,7-43. Georgiában 92 százaléknál a republikánus jelölt vezet, 50,5-48,3. Nevada viszont Bidennek áll, 85 százaléknál 49,8-48,5.

A közvélemény-kutatók 2016-hoz hasonlóan nem adtak sok esélyt Trumpnak, de több helyen most is tévedtek, például Floridában az utolsó mérések átlagában még mindig Bident hozták ki győztesnek, a valóságban Trump viszonylag könnyen hozta az államot. Ezek mellett pedig újra a rozsdaövezet lehet a siker kulcsa neki, ahogy négy éve is volt.

A választás előtt és az éjszaka folyamán szinte mindenki azt számolgatta, hogy minek kell történnie Trump újrázásához, aztán a beérkező eredmények megfordították ezt a tendenciát, hasonlóan 2016-hoz, már arról kellett matekozni, hogy hol tud még visszajönni Biden. Ekkor úgy tűnt, hogy Trump hozza az északi és déli ingadozókat is, de a levélszavazatokkal jött az újabb fordulat, például Biden fordítása Wisconsinban.

Teljes a dráma és rendkívül körömrágósan szoros a verseny.

Az állás:

Ha Nevada is megvan a demokrata jelöltnek, Arizonával együtt, akkor 244 elektor a zsebben, ha mellé hozná Wisconsint, ahol nemrég előzött, és Michigant, ahol most Trump vezet, Pennsylvania nélkül is elnök lehetne. Ha esetleg Georgiában megfordulna a trend és Biden előzne, nem feltétlenül lenne szüksége például Michiganre. Mindennek persze az az alapja, hogy Nevadát behúzza, ami még közel sem biztos, jobban áll ugyan, de nagyjából tízezer voks a különbség 85 százaléknál.

Közben Trump bejelentette, hogy megnyerte a választást és csalás miatt a már konzervatív többségű legfelsőbb bírósághoz fordul, amiből, ha közben nem lesz egyértelmű győztes, elhúzódó jogászkodás is lehet.

Élő közvetítésünk:

Elnököt választ az Egyesült Államok: Donald Trump vagy Joe Biden? - élő

Az elnökválasztáson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. Emellett szövetségi képviselőket, szenátorokat, több tagállamban a helyi törvényhozás tagjait, kormányzót is választanak. Szintén több tagállamban népszavazást is tartanak.