Müller Cecília: nincs olyan település, intézmény, ahol ne lenne potenciálisan jelen a vírus

Müller Cecília: nincs olyan település, intézmény, ahol ne lenne potenciálisan jelen a vírus

Szokásos napi tájékoztatóját tartotta szerdán is az operatív törzs. Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, ezt követően pedig ismertette az Orbán Viktor miniszterelnök által tegnap bejelentett újabb intézkedéseket is, majd beszámolt róla, hogy a tegnapi napon országszerte 72 esetben intézkedtek kereskedelmi üzletekben a védelmi intézkedések szabályainak megszegése miatt, 39 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 14 főt pedig feljelentettek. Mindezeken túl az elmúlt egy napban több mint 5000 hatósági házi karantént rendeltek, ebből több mint ötszázat határátlépés miatt.

Itt vannak a veszélyhelyzeti rendelkezések részletei

Az éjjel megjelent a Magyar Közlönynek az a száma, mely a miniszterelnök tegnap este tett bejelentéseit részletezi. Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor Facebook-videóban közölte, a Kormány a koronavírus-járvány miatt ismét kihirdette a veszélyhelyzetet, és ahhoz számos korlátozó intézkedést hozott. Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán tett rendkívüli bejelentést.

Gál Kristóf arról is beszélt, hogy a rendőrség fokozta az ellenőrzéseket: a kereskedelmi üzleteket, vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket is ellenőrzik. Példaként említette, miszerint egy 20. kerületi üzletben az alkalmazottak a maszkokat az állukra húzva viselték – még a bejáratnál lévő biztonsági őr is –, ezért 3 napra bezárták az üzletet, az alkalmazottak pedig helyszíni bírságot kaptak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatóját azzal kezdte, hogy szomorú rekordokat döntögetünk az elmúlt napokban, s Magyarországon, illetve Európában is exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma, ami egyértelműen a kontaktusoknak köszönhető. Ezért tehát fontos a kormány által meghozott szigorítások betartása.

Az említett számok olyan nagyok – mondta –, hogy jelentősen megnövelik a kórházban ápoltak számát is, így egyre nagyobb megterhelést jelent az egészségügyi ellátórendszer számára.

Az intézkedések azt is szolgálják, hogy a kórházak működőképességét megtartsuk

 

– tette hozzá a tisztifőorvos. 

Müller Cecília ismertette továbbá, hogy a települések 80 százalékában már regisztráltak fertőzött személyt, tehát nincs olyan település, intézmény, ahol ne lenne potenciálisan jelen a vírus, ahol pedig nem regisztráltak még hivatalosan fertőzöttet, ott sincs kizárva, hogy tünetmentes személy legyen jelen és fertőzzön.

Nem szabad belefáradni a szabályok betartásába!

 

– kéri Müller Cecília.

Kifejtette, egy hét alatt másfélszeresére nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon. A járvány kezdete óta a 21 százalék a 40-49 éves korosztályból került ki, 15 százalék 65 éves vagy idősebb volt, 4,4 százalék a gyermekek aránya. A fertőzöttek átlagos életkora felfelé kúszik, a második hullám elején a 20-29 éves korosztály volt a leginkább érintett, ez hétről hétre emelkedik, most 45 évnél jár. Az új fertőzöttek negyede a 40-49 éves korosztályból kerül ki. 

A kockázati csoportok köre nem változott, azonban egészen fiatalon is súlyos szövődményekkel, akár halállal is tud végződni a megbetegedés. Nem tudni, ki milyen immunrendszerrel rendelkezik, genetikailag hogyan van kódolva, milyen a reakciója a vírusfertőzéssel szemben, tért ki rá Müller Cecília. Így mivel senki sem tudhatja, hogyan fog reagálni a fertőzésre, nem jelent kivétel az alól, hogy betartsa a szabályokat. 

Területi eloszlás alapján elmondható, Békés, Somogy és Tolna megyében az átlagosnál alacsonyabb az előfordulási arány, míg Budapest, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megyében viszont az átlagosnál magasabb.

A tájékoztatás ma 13 órakor a Kormányinfón folytatódik.