„Akik nem törvényszerűen használják fel a közpénzt, és nem tisztelik a közpénzt, azok ellen fel fogunk lépni”

„Akik nem törvényszerűen használják fel a közpénzt, és nem tisztelik a közpénzt, azok ellen fel fogunk lépni”

Erzsébetváros önkormányzata arról számolt be közösségi média oldalán, hogy pár napja azt vették észre, számlájukról leemeltek 417 millió forintot.

Mint kiderült, mindez egy, a fideszes Vattamány Zsolt vezetése alatt kötött szerződéshez kapcsolódik. Az okiratban az önkormányzat előző vezetése vállalta, hogy három Király utcai házból néhány hét alatt kiköltöztet 45 lakót teljesen felújított lakásokba, a megüresedetteket pedig eladják. Ezt azonban nem sikerült véghez vinni, sőt, hozzá sem fogtak, ez pedig szerződésszegéshez vezetett. Emiatt az önkormányzatnak – a Vattamányék által aláírt feltételek szerint – 9,7 milliárd forint kötbért kell kifizetnie.

Mindezt tetőzi, hogy az egyik ház műemlékvédelem alatt áll, így eladásához szükséges volt a műemlékvédelemért felelős miniszter, azaz Gulyás Gergely hozzájárulását is megszerezni. Vattamányék szerződésben vállalták, hogy ezt megszerzik annak ellenére, hogy erre semmilyen ráhatással nem bírtak. Az engedélyt egyébként nem tudták megszerezni.

Ami sokkoló, hogy Vattamányék szerződése szerint ez is ok arra, hogy az önkormányzat kifizesse a 9,7 milliárd forintot

 

– írja közleményében Erzsébetváros Önkormányzata.

S mi a probléma a szerződéssel? A házakat 2,15 milliárd forintért adták volna el, 25 millió forint felett azonban kötelező versenyeztetni: jelen esetben ennek az értéknek a 100-szorosáért adták volna el a házakat, mégsem úgy jártak el, ahogyan a törvény előírja.

Továbbá bűncselekmény gyanúja is felmerül, hiszen úgy vállalták 9,7 milliárd forint kifizetését, hogy erre nem volt költségvetési fedezet.

Niedermüller Péter polgármester előterjesztésére az önkormányzat képviselőtestülete legutóbbi ülésén úgy döntött, az önkormányzat bíróság előtt támadja meg a szerződést, melynek alapja, hogy mivel Vattamányék a törvényeket kijátszva szerződtek, a megállapodás semmisnek minősül.

Az önkormányzat közleményében a bíróságot arra kéri, döntésükig tiltsák el a cégcsoportot attól, hogy kötbért kérjenek.

Ezzel párhuzamosan természetesen vizsgáljuk azt is, hogy indokolt-e büntetőfeljelentést tenni. Ahogy a polgármester fogalmazott egy tegnapi sajtótájékoztatóján: Erzsébetváros önkormányzatát nem érdekli, hogy kis értékű stiklikről, vagy milliárdos csalásról van szó, ahogy az sem szempont, hogy az elkövető melyik pártnak a tagja. Akik nem törvényszerűen használják fel a közpénzt, és nem tisztelik a közpénzt, azok ellen fel fogunk lépni.