Háborús és emberiesség elleni bűnök miatt lemondott Koszovó elnöke, a házelnök vette át a helyét

Háborús és emberiesség elleni bűnök miatt lemondott Koszovó elnöke, a házelnök vette át a helyét

Vjosa Osmani házelnök vette át az államfői feladatokat csütörtökön Koszovóban, miután Hashim Thaci köztársasági elnök azonnali hatállyal lemondott, amikor megtudta, hogy a hágai különleges ügyészség megerősítette az ellene felhozott vádakat, melyek szerint háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el.

Hashim Thaci mandátuma jövő februárban járt volna le, így viszont az alkotmány értelmében előrehozott elnökválasztást kell kiírni, annak végeredményéig pedig a parlament elnöke látja el az államfői feladatokat is.

Thaci rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön, hogy korábbi ígéretéhez híven, annak érdekében, hogy megőrizze országa hírnevét, nem elnökként, hanem magánemberként utazik a hágai székhelyű különleges bíróságra, ezért azonnali hatállyal lemond államfői tisztségéről.

A hágai különleges ügyészség az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnök, továbbá emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával még a nyáron emelt vádat Hashim Thaci és kilenc egykori harcostársa ellen. A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata szerint legalább 100 gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is voltak.