November végén már teszteltethetik magukat a fővárosi iskolai dolgozók

November végén már teszteltethetik magukat a fővárosi iskolai dolgozók

A fővárosi önkormányzat százezer antigén gyorstesztet fog vásárolni. A teszt holland termék, ezt használja a holland kormány is

– mondta Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka a 24.hu-nak a szerdán bejelentett intenzív budapesti tesztelési programmal kapcsolatban.

Karácsony Gergely úgy véli, Orbán Viktor keddi bejelentése csalódást okozott, sokakban pedig hiányérzet maradt, ezért döntött úgy a főváros, hogy nem vár tovább. Átvállalva a kormányzat feladatainak egy részét, intenzív tesztelési kapacitásbővítésbe kezd. A főpolgármester szavai alapján a százezer koronavírustesztből ötvenezret a budapesti közoktatásban dolgozóknak szánnak.

Havasi a 24.hu-nak elmondta, mivel a fővárosi önkormányzat nem rendelkezik egészségügyi intézménnyel, így csak az önkormányzatok együttműködésére tudnak támaszkodni. Hozzátette, több kerülettel egyeztettek már, s mindegyik nyitottnak bizonyult a lehetőségre.

A tanácsnok ismertette, ötvenezer tesztet osztanak szét lakosságarányosan a kerületi önkormányzatok között, a mintavételt pedig nekik kell megszervezniük.

Annyit kérünk tőlük, hogy a náluk jelentkező oktatási dolgozóknál – a pedagógusoktól a portáson át a konyhás néniig – végezzék el a tesztet, a fennmaradó mennyiséget pedig saját döntésük szerint használhatják fel

 

– mondta Havasi.

Budapesten körülbelül 30 ezer iskolai dolgozó van, így az 50 ezer tesztből biztosan jut mindenkinek, véli Havasi, s mivel a program önkéntes, szerinte valószínűleg nem vesz majd benne részt minden dolgozó, így igény szerint akár később egy ismétlő teszt is beleférhet egyeseknél.

A tesztek beszerzése folyamatosan zajlik majd, jelenlegi számítások alapján november végén érkezik 25 ezer darab, ezt követően hetente-kéthetente újabb 25 ezer. Emellett szeretnék, ha a téli szünet után újabb tesztelési kört tudnának biztosítani az oktatási intézmények dolgozóinak.

Az antigén gyorstesztek beszerzésére a Fővárosi Önkormányzat szerződik a holland gyártó magyarországi forgalmazójával, valamint együttműködési megállapodást köt a kerületi önkormányzatokkal: ezek alapján nagyjából három hét múlva az első teszteket már el is végezhetik.