Müller: az egészségügyi dolgozók 33,3 százaléka fertőződött meg eddig

Müller: az egészségügyi dolgozók 33,3 százaléka fertőződött meg eddig

Mint arról ma reggel beszámoltunk,

  • 4709 új koronavírus-fertőzöttet találtak itthon, ezzel 99 625 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
  • Meghalt 103 többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma így 2250 főre emelkedett.
  • Az aktív fertőzöttek száma 74 162 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 30 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti.
  • 5489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett a szerda éjféltől életbe lépett kijárási korlátozásra. Ezzel összefüggésben elmondta,

az első napon 19 alkalommal intézkedtek a rendőrök az azt megszegőkkel szemben.

Mint elmondta, keményedik a rendőri fellépés,

a büntetések átlagösszege egy nagyobb összegű nagybevásárlásnak felel meg.

Csütörtökön egy 41 éves trolibuszutast is előállítottak, aki többszörösen is ellenállt, hogy a maszkot felvegye, így vele szemben két eljárás is indult.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón elmondta, kifejezetten emelkedő számokat tapasztalni Európa-szerte. Kiemelte, itthon továbbra is 5-7 százalék közötti az alapbetegség nélkül, csak a koronavírus miatt elhunyt emberek száma.

A krónikus betegeknek azt tanácsolta, tartsák karban a betegségüket.

Müller közölte, az elhunytak átlagéletkora 76,1 év.

Müller Cecília a fiatalokhoz is szólt: azt kérte, vigyázzanak a szülőkre és a nagyszülőkre, ne menjenek zsúfolt helyre vagy bulizni.

"Az a célunk, hogy az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést, ágyszámban csak Németország és Ausztria áll jobban"

- mondta.

Az EU-államok között az egységnyi népességre vetített fertőzöttszámban szerinte még mindig a legjobb egyharmadban vagyunk, ha a halálozásokat tekintjük, Magyarország a középmezőnyben tartózkodik.

Az országos tisztifőorvos szerint otthon, családi körben is csökkenteni kell a kontaktusok számát, ne legyen esély a vírus átadására.

Az EU-államok között az egységnyi népességre vetített fertőzöttszámban szerinte még mindig a legjobb egyharmadban vagyunk, ha a halálozásokat tekintjük, Magyarország a középmezőnyben tartózkodik.

Müller bejelentette, a jövő héten újabb influenzavakcina érkezik Magyarországra, de türelmet kér, mert időközben számos exportáló ország exporttilalmat vezetett be az oltásra.

A tájékoztatón Müller Cecília is megerősítette Orbán Viktor mai bejelentését, miszerint át kell ütemezni az elektív ellátásokat, amint erre - elmondása szerint - számítani is lehetett.

"A lehető legrosszabb forgatókönyvre is készülünk, az ellátórendszert tovább kell bővítenünk a koronavírusos betegek fogadására. Erről rendelkezés is születik még a pénteki napon"

- jelentette be.

Elmondta, arról, hogy pontosan milyen ellátásokat lehet halasztani, arról a szakmai kollégiumok segítenek határozni, azt azonban kiemelte, hogy onkológiai és szívbetegségekkel kapcsolatos ellátásokat nem halaszthatnak el.

Újságíró kérdésre Müller elmondta, a magyar ellátórendszerben elegendő ágy van, de annak érdekében, hogy mindenki számára jusson megfelelő szintű ellátás, a halasztható ellátásokat elhalasztjuk, így döntött az egészségügyi tárca.

Ezenkívül azt is közölte,

az egészségügyi dolgozók 33,3 százaléka fertőződött meg a járvány kezdete óta.