A szakszervezetek szerint a miniszterelnök oktatást érintő bejelentése megválaszolandó kérdések sokaságát eredményezte

A szakszervezetek szerint a miniszterelnök oktatást érintő bejelentése megválaszolandó kérdések sokaságát eredményezte

A heti tesztelés elrendelését mindenképpen üdvözöljük, mi ezt már a lázmérés bevezetésekor is mondtuk, de ha a járvány még tovább húzódik, akkor lehet, hogy a PSZ összes korábbi követelését teljesítik. Ha ezeket az ajánlásainkat már szeptember elsején, az iskolakezdéskor megfogadja a kormány, akkor talán nem tartanánk ott, hogy 10 aktív pedagógus hunyt el a koronavírus miatt. 

- mondta az Alfahírnek a miniszterelnök újabb korlátozásokat tartalmazó bejelentése után, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke. Gosztonyi Gábor szerint a PSZ egyharmad sikerként értékeli a miniszterelnök bejelentéseit, de mivel nincsenek még jogszabályba foglalva az elhangzottak, ezért most több a bizonytalanság, mint ami biztosra vehető.

A PSZ alelnöke azt is hozzátette, hogy Orbán Viktor nem szólt a középiskolai kollégiumok működéséről, ezért nem lehet tudni, hogy miként érintik a rendelkezések a kollégistákat, ahogyan nem érintette a miniszterelnök a most zajló szóbeli érettségi vizsgákat sem. Szintén nincsenek pontosan meghatározva a pedagógusi minősítéssel és a tanfelügyeleti eljárásokkal kapcsolatos rendelkezések sem.

A gyerekek és a szülők megnyugtatása érdekében jó lenne tudni továbbá, hogy mi a kormányzat terve a januári középiskolai írásbeli felvételi vizsgákkal kapcsolatban, mert erről sincs semmilyen információ. Jó lenne, ha nem két nappal a határidő előtt derülne ki, hogy lesznek-e, és ha igen, milyen formában zajlanak majd a felvételik, mert nem mindegy, hogy a nyolcadikos gyermeket milyen középiskolába fogják majd felvenni.

- hangsúlyozta Gosztonyi Gábor, aki szerint jó döntés lehetne a középiskolások szabadidős tevékenységének korlátozása is, mert ha napközben találkoznak egymással az utcán vagy bárhol, akkor hiába a középiskolai távoktatás, a vírus terjedését kevéssé tudják megállítani.

Nemcsak a középiskolákban súlyos a vírushelyzet, hanem mindenhol az oktatási rendszerben.

- mondta Komjáthy Anna, a Pedagógusuk Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökhelyettese.

A szeretlekmagyarorszag.hu-nak adott interjúban Komjáthy Anna arra hívta fel a figyelmet, hogy a PDSZ továbbra is a teljes bezárást javasolja, legalábbis egy előre meghatározott időtartamra, mert a szakszervezet szerint az általános iskolák és az óvodák is erősen veszélyeztetettek.

A mostani döntés azzal is jár, hogy a 8 és 6 osztályos gimnáziumokban teljesen zavaros lesz a helyzet. Az ottani tanárok ugyanis általában „kicsiket” és „nagyokat” is tanítanak. Ez pedig elég nehezen lesz összeegyeztethető, ha az egyik osztálynak élőben, a másiknak viszont digitálisan kell órát tartani.

- tette hozzá Komjáthy Anna, a PDSZ elnökhelyettese, aki szerint, ha valóban elkezdik a tömeges szűréseket az intézményekben, az középtávon megoldaná a problémát, hiszen így csak azok térhetnének vissza, akikről tudni lehet, hogy nem fertőznek.

Mindkét szakszervezet úgy véli, az iskolai távoktatás lehetne a megoldás a következő 30 napban, de mint jelezték, Orbán Viktor bejelentése után most egy sor az oktatás működését és lebonyolítását érintő kérdést maradt nyitva.

Jobb lett volna, ha az egyes iskolák kapnak alternatívákat, de ezeket a döntéseket el tudom fogadni.

- reagált a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter hvg.hu-nak elmondta, szerinte ilyen helyzetben nehéz jó döntést hozni, de azt üdvözölte, hogy nem azonnali bezárásról döntött a kormány, így a tantestületeknek van egy kis idejük felkészülni, noha a megfelelő módszereket még így is meg kell találni, és az sem könnyíti a helyzetet, hogy még több mint öt hét van a téli szünetig.