Nem lett meg a szükséges aláírás, az SZNT újabb halasztásban bízik

Nem lett meg a szükséges aláírás,  az SZNT újabb halasztásban bízik

November 7-én, szombaton járt le a nemzeti régiók védelmében indított európai aláírásgyűjtés újabb, hat hónappal meghosszabbított határideje, azonban így sem gyűlt össze minden országban a szükséges mennyiségű aláírás. A kezdeményezés célja, hogy az Európai Uniós tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei, így például a Székelyföld, Baszkföld, vagy éppen a Katalán térség, ne a mindenkori kormányok aktuális jóindulatától függjön, amikor uniós támogatások érkeznek, hanem alanyi jogon pályázhassanak EU-s forrásokra.

Az ügyet felvállaló Székely Nemzeti Tanács (SZNT) mostanáig ugyan több mint egymillió aláírást regisztrált és az eddigi három ország Magyarország, Románia és Szlovákia mellett további két tagállamban, Litvániában és Horvátországban is sikerült begyűjteni az arányosan elosztott aláírásokat, de még sincs meg a szükséges hét tagállam ahhoz, hogy a nemzeti régiók ügye az európai döntéshozó szervek asztalára kerüljön.

Izsák Balázs az SZNT elnöke korábban lapunknak úgy fogalmazott, ha nem lesz meg a kellő számú szignó, akkor más eszközökkel kell megoldani ezt a helyzetet, mert szerinte nemcsak Székelyföldön, a nemzeti régiókban, de például Katalóniában, Baszkföldön, vagy éppen Belgiumban a Flamandok is olyan helyzetben vannak, ami az ott élők számára sem elfogadható.

Az elnök azonban most abban bízik, hogy a járvány második hulláma miatt lehetőségük lesz a határidő újabb halasztásra. Izsák Balázs a Háromszék című erdélyi lapnak elmondta, hogy október elején fordult Vera Jourovához, az Európai Bizottság alelnökéhez, és kérte az aláírásgyűjtés határidejének újabb három hónappal való meghosszabbítását arra hivatkozva, hogy az Európai Tanács és az Európai Parlament által korábban elfogadott rendelet, alapján amennyiben kitör a koronavírus-járvány újabb hulláma, akkor meghosszabbítható a határidő.

„Ha valamiről nem tudsz, mert oly mértékben nem jutott el hozzád a kezdeményezés híre, akkor se papír alapon, se online nem tudod aláírni"

- mondta Pesty László a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke a Válasz Online podcast adásában.

Pesty László azonban hiába vállalta el az akció népszerűsítését az irdala.hu oldalon továbbra sem sikerült a mozgósítás, aminek egyik fő oka valóban a gyatra kommunikáció.

A legtöbb internetes hozzászólás pedig arra is rámutat, hogy a magyar kormány előbb foglalkozott érdemben Sorossal, migránsokkal, lélegeztetőgépek és egyéb egészségügyi üzleti beszerzésekkel, mint az európai őshonos kisebbségek ügyével. Pedig még nyár elején például Karácsony Gergely főpolgármester az elsők között csatlakozott a felhíváshoz és összességében is megállapítható, hogy a hazai közélet jobb és baloldali szereplői egyaránt támogatták ezt az ügyet.