Ingyen kaphatják a Covid-19 elleni vakcinát a közepes és alacsony jövedelmű EU tagállamok

Ingyen kaphatják a Covid-19 elleni vakcinát a közepes és alacsony jövedelmű EU tagállamok

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője közölte, lezárták a vakcinabeszerzésről szóló tárgyalásokat az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalatokkal a koronavírus elleni oltóanyag európai biztosítására.

- olvasható a Magyar Hang online oldalán.

Amennyiben az uniós biztosok szerdán jóváhagyják a megállapodást, a tagállamok dönthetnek arról, milyen mennyiségben kívánnak oltóanyagot vásárolni az EU által aláírt szerződés alapján. A dokumentum elfogadása a feltétele annak, hogy a tagországok milyen körülmények között és milyen feltételek mellett vásárolhatják meg a vakcinát. Hozzátette ugyanakkor: az uniós bizottság terve szerint a rendelkezésre álló oltóanyagot arányosan fogják elosztani az egyes államok között.

A testület szeptemberi tájékoztatása alapján a közös uniós beszerzésen alapuló tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok ingyen kaphassák meg.

A Pfizer és a BioNTech hétfőn jelentette be, hogy az oltóanyag tesztelésének harmadik, befejező szakaszában gyűjtött előzetes adatok alapján kilencven százalék feletti hatékonyságot értek el. Mint írták, folytatják a munkát, és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration – FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához (Emergency Use Authorization – EUA). Tájékoztatásuk szerint idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2-ből.

A BNT162b2 lehet az első oltás a SARS-Cov-2 koronavírus ellen, amelynek használatát engedélyezik a gyógyszerfelügyeleti hatóságok a nyugati világban. A fejlesztők eddig a brit és az amerikai kormánnyal kötöttek szállítási szerződést.

Amikor Orbán Viktor hétfőn bejelentette az újabb korlátozó intézkedéseket, a miniszterelnök  arról is beszélt, hogy európai, kínai és orosz vakcina kerülhet  Magyarországra.