A magyar kül- és belpolitikában is változást eredményezhet Joe Biden győzelme

A magyar kül- és belpolitikában is változást eredményezhet Joe Biden győzelme

A magyar kormány pozíciója gyengülhet, mivel Joe Biden már a kampányában is jelezte, hogy megválasztása esetén hatékony Washingtoni fellépés várható az illiberális kormányok és a korrupt külföldi vezetők ellen

- mondta az Alfahírnek az elnökválasztás magyar érintettségét értékelő Závecz Tibor. A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet vezetője szerint Joe Biden megválasztott elnök külpolitikája változtathat az Orbán-kormány eddigi európai uniós politikáján és a magyar-orosz, illetve a magyar-kínai viszonyokon is.

A miniszterelnök korábbi kijelentései alapján érezhette úgy a magyar kormány, hogy Donald Trump személyében van egy szövetségese, de ez most megszűnt. A pozícióink gyengülhetnek, hiszen érintheti az elnökváltás a magyar külpolitikai és külgazdasági kapcsolatokat is, gondolok itt a keleti nyitásra, mivel a nemzetközi politikában jelenleg Kína számít az Egyesült Államok számára a legnagyobb kihívásnak és kampányában Biden jelezte, a Trump adminisztrációhoz képest sokkal együttműködőbb lesz az Európai Unióval. Ennek része lesz a kínai dömping elleni szorosabb együttműködés. Tehát előfordulhat az is, hogy a kormánynak változtatnia kell a saját illiberális politikáján mind az EU, mind a magyar-orosz, mind pedig a keleti nyitást érintő kérdésekben

- közölte Závecz Tibor, aki úgy vélte, a magyar ellenzék számára Joe Biden győzelme egy újabb nemzetközi, illetve belpolitikai mozgástér kialakulását eredményezheti.

Ez most adhat egyfajta lendületet az ellenzéki pártoknak mivel van egy olyan üzenete is Donald Trump választási vereségének, hogy le lehet győzni az illiberális politikát és működhet a politikai váltógazdaság. Ha ezt jól használják ki az ellenzéki pártok, akkor lehet, hogy segíthet a támogatottság növelésében is. Erre egyébként volt is példa, amikor megválasztották Karácsony Gergelyt, és most szüksége is van az ellenzéknek egy ilyen megerősítésre, mert a Fidesz-táborhoz képest az ellenzéki szavazók most kevésbé mobilisak

- fogalmazott.

Ember Zoltán Levente, az Iránytű Intézet ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány a diplomáciában is szokatlan módon állt ki Donald Trump mellett, amit most a Fidesz-tábor vereségeként is értékelhet.

Nem volt az Európai Unióban még egy olyan kormány mint a magyar, amely miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is ennyire elkötelezte volna magát Donald Trump mellett. Emlékezetes, hogy Szijjártó Péter még korrupciós ügyeket is emlegetett Joe Biden fiával kapcsolatban. Csakhogy az Orbán-kormány pirosra tett a nagypolitika rulettasztalán és fekete jött ki... Sejthető, hogy ezeket a kijelentéseket megjegyzi magának az új washingtoni kabinet, és bizonyosan nagyobb figyelmet fordít majd a jogállami, demokratikus elvekre is.

Az új elnök megválasztása Ember Zoltán Levente értékelése alapján erősebb euroatlanti együttműködést és szorosabb kapcsolatokat jelenthet az Európai Unióval, ami vélhetően kihat majd a magyar kormány eddigi külpolitikájára.

Joe Biden elnök, Barack Obama alelnökeként meglehetősen jól kiismerte magát a nemzetközi politikában, így a magyar politikai helyzetet is jól ismeri. Stábjában egyébként olyan nevek is felmerültek a külügy vezetésére, akikkel a magyar kormány vélhetően nehezebben működhet majd együtt, mint Donald Trump idején. A távozó elnök nem szólt bele a szövetséges államok belső ügyeibe, mint például a demokratikus intézmények működése, vagy a sokat emlegetett jogállamiság, ez viszont változni fog. Biden kormánya konfrontatívabban áll majd ezekhez a kérdésekhez. Ha olyan nagykövet érkezik Magyarországra, mint például André Goodfriend ügyvivő volt, akkor nem zárhatók ki a Vida Ildikó kitiltásához hasonló ügyek sem. Persze meg kell várni, hogy ki lesz az új amerikai nagykövet, mert ennek személye szintén hatással lehet a magyar bel- és külpolitikára egyaránt.

- tette hozzá Ember Zoltán Levente.

Mindkét elemző sokkal nyitottabb, de ugyanakkor az amerikai politikai és gazdasági érdekeket több irányból is képviselő új washingtoni politikára számít Joe Biden elnöksége idején. Závech Tibor és Ember Zoltán Levente szerint ennek fő eleme az EU-USA közötti szorosabb politikai és gazdasági együttműködés, ez pedig hatással lehet a magyar kormány Donald Trumpéhoz hasonló konfrontatív politikájára is.