„Az a parancs, amit Orbán Viktor adott, nem parancs vagy haditerv, hanem puskázás, mint az iskolákban”

„Az a parancs, amit Orbán Viktor adott, nem parancs vagy haditerv, hanem puskázás, mint az iskolákban”

Napirend előtti felszólalásában kedden a Parlamentben Lukács László György jobbikos országgyűlési képviselő elsőként megköszönte minden magyar dolgozó áldozatos munkáját, aki részt vesz a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Mint fogalmazott, megbecsülésük rendkívül fontos.

Ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn bejelentett intézkedési kapcsán elmondta, a bejelentés két szóval jellemezhető, melyek nem mások, mint a kapituláció és a beismerés.  

Orbán Viktor ősszel hagyta, hogy a vírus diktálja a tempót, ezt pedig Magyarország nem bírta. Elluxusjachtozták a nyarat és azt mondták: több Balaton, kevesebb Adria! Valójában több felkészülés kellett volna

 

– vélekedik Lukács.

Meglátása szerint ehhez ingyenes, illetve széles körű tesztelésre lett volna szükség a kapacitás megfelelő módon történő felkészítésével, így nem fizettek volna életükkel pedagógusok a járványért.

Lukács úgy véli, a megoldás ugyan világos volt, a teszteléssel azonban nem foglalkoztak. Meglátását a sátoraljaújhelyi maszkgyártó gépsor példájával támasztotta alá, mely az ígéretek ellenére – miszerint havonta 2,8 millió maszkot készít el –, április óta összesen csak 890 ezret gyártott le.

Lukács felidézte Orbán szavait is: mindenkit meg fognak gyógyítani. A jobbikos képviselő szerint ez egy felelőtlen kijelentés volt, hiszen nem sikerült felkészíteni az egészségügyi intézményeket, a miniszterelnök hétfőn pedig beismerte: Magyarország közelít ahhoz a kapacitási szinthez, amit a kórházak már nem fognak bírni. Hozzátette, ugyan tavasszal viszonylag jól védekezett az ország, most mégis hamarabb halasztottak el műtéteket, mint focimeccseket.

Önök szerint az a haditerv, hogy másoljuk Ausztriát, a mostani bejelentés is szóról szóra lemásolás volt. Az a parancs, amit Orbán Viktor adott, nem parancs vagy haditerv, hanem puskázás, mint az iskolákban. Ennek eredménye pedig, hogy bukni fog

 

– összegezte.

Kitért arra is, ennél több és komolyabb intézkedések várnak a kormányra, a miniszterelnök pedig meg fogja kapni a felhatalmazást, azonban innentől kezdve a felelősség is őt terheli majd.

Mi csak annyit tudunk mondani, Isten óvja Magyarországot!

 

– zárta szavait Lukács.

Rétvári Bence államtitkár válaszában azt hangsúlyozta, Lukács felszólalásából hiányoztak a számok és a tények. Majd tételesen felsorolta, mely országoknál áll jobban hazánk a halálozások arányát tekintve. Mindezt Rétvári sikerként értékelte.