A koronavírus elleni vakcina biztonságos kifejlesztését nehezíti a politikai nyomásgyakorlás

A koronavírus elleni vakcina biztonságos kifejlesztését nehezíti a politikai nyomásgyakorlás

Remélem a vakcina nacionalizmus nem válik tartós fogalommá és hagyják a tudományt úgy működni ahogy kell. Mindenhol a világon.

- olvasható Kemenesi Gábor virológus véleménye, amelynek lényege, hogy egyes országokban, mint például Kínában és Oroszországban, politikai nyomásra zajlanak a koronavírus elleni vakcina előállítását célzó fejlesztések.

Az orosz vagy a kínai vakcina is lehet jó, sőt tudom, hogy kiváló tudósok dolgoznak azokban az országokban is. A probléma a transzparencia és függetlenség kétségessége. Leginkább politikai szintű bejelentések formájában értesült a világ ezeknek a vakcináknak a bevetéséről és félő, hogy politikai nyomás sodorja járatlan utakra az ottani vakcinafejlesztési törekvéseket.

- írja közösségi oldalán Kemenesi Gábor. A virológus elismerte, hogy az említett bejelentéseket tudományos publikációk is követték, de szerinte például az orosz vakcina esetében rendkívül komoly aggályok merültek fel az adatok valóságtartalmát illetően.

Az a tény továbbá, hogy a nemzetközileg elfogadott eljárásoknak megfelelően nem várták meg a klinikai 3-as fázis befejezését és annak értékelését, a vakcinajelölt engedélyezését, további rendkívüli kockázatokat rejt magában. Amennyiben ugyanis ezek hiányában kezdik el használni, még csupán limitált mennyiségben is, nem biztosított a biztonságosság és hatásosság megfelelő mérése.

- mondta Facebook bejegyzésében Kemenesi Gábor hozzátéve, ha megfelelő tesztelések nélkül kezdjük alkalmazni és később kiderül valami nem várt fejlemény, az világszerte megrendítheti a vakcinákba vetett bizalmat.