További szigorításokat és pénzügyi segítséget követel a Pedagógusok Szakszervezete

További szigorításokat és pénzügyi segítséget követel a Pedagógusok Szakszervezete

További szigorításokat követel a koronavírus-járvány miatt a Pedagógusok Szakszervezete, egyebek mellett azt, hogy a tesztelést minden oktatásban dolgozóra terjesszék ki, illetve a krónikus beteg pedagógusokat azonnal mentesítsék a tantermi munka alól.

Az érdekvédelmi tömörülés MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt is szorgalmazta, hogy a fenntartóval és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal történő egyeztetés után az oktatási intézmények vezetői dönthessenek vírusfertőzés esetén a kéthetes bezárásról, online oktatás elrendeléséről.

Javasolták, hogy az általános iskolák ötödik évfolyamától vezessék be a hibrid oktatást, és a gimnáziumokat egységesen kezeljék az online oktatásban.

A szakszervezet megítélése szerint sokkal nagyobb munkaterhet jelent a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban, ha a pedagógus tanteremben tanítja az alsóbb, digitálisan pedig a felsőbb évfolyamokat. Ezért javasolják, hogy a gimnáziumok ötödik évfolyamtól térjenek át a távoktatásra.

Követeléseik között szerepel, hogy minden 14 év alatti gyermek szülei közül az egyik kapjon az állam által biztosított 100 százalékos távolléti díjat.

Emellett a tantermi oktatást és óvodai csoportban nevelést végző pedagógusoknak és a nyitva tartó kollégiumok nevelőtanárainak, a gyermekvédelemben feladatot ellátó dolgozóknak állapítsanak meg veszélyességi pótlékot, bérük 20 százalékát, illetve az idén online oktatást végző pedagógusoknak, oktatóknak egyszeri 100 ezer forintos támogatást fizessenek az otthonról végzett munka segítéséhez.

A közelgő középiskolai felvételik szabályait ideiglenes jelleggel, de azonnal át kell alakítani a járvány miatt, és nyilvánosságra kell hozni - szorgalmazták.