Publicus: az emberek több mint fele nem bízik a koronavírus-statisztikákban, ugyanennyien nem adatnák be az oltást sem

Publicus: az emberek több mint fele nem bízik a koronavírus-statisztikákban, ugyanennyien nem adatnák be az oltást sem

A Népszava megbízásából az MSZP-közeli Publicus Intézet szeptember 22-25. között 1005 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatásában a koronavírus kapcsán felmerült aktuális kérdésekről kérdezte az emberek véleményét.

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók negyede tervezi azt, hogy be fogja oltatni magát az influenza ellen, valamint a megkérdezettek több mint fele nem tartja hitelesnek a vírusstatisztikákat.

Minden második megkérdezett szerint

az okoz nagyobb társadalmi kárt, ha a leálló gazdaságban sok cég tönkremegy és sok ember kerül nehéz helyzetbe.

Tízből négy válaszadó úgy véli, az a nagyobb baj, ha sok ember súlyosan megbetegszik, és meghal a járvány következtében.

A válaszadók negyede tervezi azt, hogy be fogja oltatni magát az influenza ellen. A megkérdezettek szintén negyede vagy minden évben, vagy pedig az elmúlt három évben legalább egyszer beadatta magának az influenza elleni védőoltást.

A kutatás szerint minden ötödik megkérdezett tervezi, hogy beadatja magának a COVID elleni védőoltást, ha az elkészül. A válaszadók negyede megvárná, hogy jól működik-e a vírus elleni védőoltás, és ha igen, akkor adatná be magának.

Minden második megkérdezett azonban nem tervezi, hogy beadatja magának a COVID-19 elleni védőoltást.

Fontos megállapítás továbbá, hogy

a megkérdezettek több mint fele nem tartja hitelesnek, valósnak a naponta nyilvánosságra hozott vírusstatisztikákat, azokat a számokat, hogy mennyi új fertőzött van.

Tízből három válaszadó hitelesnek tartja az adatokat, tízből egy pedig szintén, de annyi kiegészítéssel, hogy valószínűleg igyekeznek alacsonyan tartani a számokat azzal, hogy kevés a teszt és nem közlik a magánlaborok eredményeit.

Tízből nyolc megkérdezett indokoltnak tartja az ingyenes tesztelés kiterjesztését.

Ezt tízből kilenc ellenzéki szavazó támogatja. Érdekesség, hogy tízből hat Fidesz szavazó szintén ezen az állásponton van.