Szűrőbuszok segítségével is lehetőség lesz tesztelni a fertőzöttgyanús eseteket

Szűrőbuszok segítségével is lehetőség lesz tesztelni a fertőzöttgyanús eseteket

Ahogyan arról a pénteki operatív törzs szokásos tájékoztatóján is szó volt, mostantól szűrőbuszok is közreműködnek a koronavírus-gyanús esetek tesztelésében.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken a csepeli piac parkolójában az első szűrőbusznál tartott sajtótájékoztatót. Az államtitkár ismertette, a járművek korábban betegségmegelőzési célból járták az országot, a koronavírus-járvány idején azonban más feladatot kapnak és részt vesznek azok tesztelésében, akik esetében a háziorvos előírta a koronavírus-tesztet, illetve a mentőszolgálat felvette velük a kapcsolatot, számolt be róla a 444.hu.

Rétvári közölte, azok, akiknél az említett feltételek fennállnak (háziorvosi előírás, kapcsolat a mentőszolgálattal), dönthetnek úgy – amennyiben egészségi állapotuk megengedi –, hogy nem otthon várják meg a mentő érkezését, hanem ellátogatnak a szűrőpontra, s ott csináltatják meg a tesztet.

A szűrőbusznál először egy gyorstesztet végeznek: ha ennek eredménye pozitívnak bizonyul, megállapítják a fertőzöttséget, a negatív gyorsteszt-eredmény után azonban a mentőszolgálat munkatársai elvégzik a PCR-tesztet is.

Az államtitkár azt is elmondta, 6 ilyen szűrőbusz járja majd a közép-magyarországi régiót, továbbá a mentőszolgálat korábban 50 állandó mintavételezési pontot is felállított.