Parlamenti beharangozó: beleírják-e az Alaptörvénybe, hogy keleten kel fel a Nap?

Parlamenti beharangozó: beleírják-e az Alaptörvénybe, hogy keleten kel fel a Nap?

Öt plusz egy napos ülést tart a Parlament. Hétfőn a Mentelmi Bizottság zárt ülésen tárgyal a párbeszédes Szabó Tímea, majd a fideszes Simonka György ügyében, illetve – úgy is mint az Országos Anyag- és Árhivatal modern kori megfelelője – arról is döntenek,

egy kisebb zsák krumpli valóban ér-e 4,4 millió forintot,

ahogy azt Kövér László házmester kirótta Jakab Péter jobbikos elnök-frakcióvezetőre.

Drágul a zöldség, na! 4,4 millió forintra büntette Kövér László Jakab Pétert a zsák krumpli miatt

Példátlanul magas összegre, 4,4 millió forintra büntette Kövér László házelnök Jakab Pétert, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjét, a múlt heti krumpliszsákos akciója miatt. Egy jogállamban ezzel nyilván lehetne jogi útra terelni az ügyet, de mi nem élünk jogállamban.

Jakab a plenáris ülésen is brillírozhat majd, ugyanis újabb csörtéje várható Orbán Viktor miniszterelnökkel: a kormányfőnek az azonnali kérdések órájában válaszadási kötelezettsége lesz.

Az ülés kedden szavazásokkal folytatódik, majd szerdán elkezdődik a sokat vitatott Alaptörvény-módosítás vitája is. Az általános vitát Kövér László szerdán utolsó (!) napirendi pontként jelölte meg, azaz várhatóan épp egyszerre fog zajlani a magyar–török labdarúgó Nemzetek Ligája-összecsapással. Ezeknek köszönhetően olyan fontos kérdésben születhet döntés, mint hogy feljutunk-e az A-divízióba, hogy az anya valóban nő-e, hogy az apa valóban férfi-e, vagy hogy a Nap valóban keleten kel-e fel. Meg hogy

a polgári nyilvánosság ellenőrizheti-e az állam pénznek felhasználását,

vagy az kizárólag a fideszes csinyonyikok vezette szervek kiváltsága lesz-e.

Ami a járvány leple alatt elveszti közpénz jellegét...

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) Nyolc év alatt kilencedszer szeretné módosítani a Fidesz a „gránitszilárdságú" Alaptörvényt. Kilenc módosítás nyolc év alatt nem gránit-, hanem inkább tejbegrízszilárdságot jelent, a tartalma sokkal aggasztóbb.

A választási törvény utolsó pillanatban történő (az általános választás előtti évben már nem lehet átírni) megváltoztatása is terítékre kerül (vajon lesz-e olyan fideszes, aki módosító indítványként beterjeszti, hogy lehessen krumplival szavazni?), illetve számos egyéb előterjesztést tárgyalnak csütörtökön és pénteken.

Jövő hétfőn a képviselők ugyancsak azonnal kérdésekkel bombázhatják a kormányt.