Operatív törzs: felesleges a felvásárlási láz Magyarországon

Operatív törzs: felesleges a felvásárlási láz Magyarországon

Online sajtótájékoztatót tartott hétfőn is az operatív törzs a hazai koronavírus-járvány helyzetéről.

Maruzsa Zoltán, az EMMI államtitkára ismertette:

  • 501 középiskola tantermen kívüli digitális munkarendben működik múlt szerda óta,
  • 31 iskolában van rendkívüli szünet,
  • 210 iskolában van tantermen kívüli digitális munkarend,
  • az óvodák 7,5 százalékát, 222 intézményt kellett bezárni,
  • a 14 év alatti fertőzöttek aránya 4 százalék, 53 olyan eset van, ahol 10 fő felett van a fertőzöttek száma, ebből 47 eset gimnázium. 63 százalékban csak egy tanár fertőződött meg.

Hozzátette, a heti tesztelés előkészítése folyamatban van, a középiskolásoknak és családoknak pedig a kormány 30 napig ingyenes internetet biztosít: a cégek egy része már megkezdte a rendelet alkalmazását. Az államtitkár azt is kifejtette, a krónikus betegségben szenvedő pedagógusok számára a kormány lehetővé teszi a digitális munkarendre való áttérést, a KRÉTA rendszer pedig az online órák megtartását.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón az adatokat sorolva elmondta, egyre bővülnek a laboratóriumi tesztkapacitások.

Helytelen adat jelent meg a reggeli közleményben az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban, sokkal magasabb ezek száma

– mondta hozzátéve, ezt javítani fogják.

Kifejtette, a fertőzöttek és az elhunytak számában az uniós középmezőnyben található Magyarország, elfoglalt helyünk hetek óta változatlan: az EU 27-ek közül a 11., az elhunytak vonatkozásában a 15. helyen állunk.

Müller Cecília közölte, a legfiatalabb halott most 33 éves volt, a legidősebb 98 éves. Elmondta továbbá, nagy az egészségügyi dolgozók leterheltsége:

7000-nél is több fertőzött van kórházban, s csaknem 600-an lélegeztetőgépen is vannak.

Bejelentette, az őszi szünetben teljeskörű fertőtlenítést végeztek az iskolákban. Ismertette azt is, ma 93 kórházban kezdi meg a munkát a katonaság, elsősorban logisztikai területen, azonban a szakértelmet nem igénylő feladatokban – például hőmérőzés – is tudnak segíteni. A Nemzeti Népegészségügyi Központi szűrőbuszai közül pedig hatot is a koronavírus-tesztelés szolgálatába állítottak.

A tisztifőorvos hangsúlyozta azt is, a gyógyszertárak nyitva vannak, de kérte, senki se halmozzon fel gyógyszereket otthon felesleges mennyiségben.

Ugyanígy biztonságos a hozzáférése az egyéb élelmiszercikkeknek is, felesleges a felvásárlási láz Magyarországon 

 

– figyelmeztetett.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón ismertette, a maszkellenőrzésekkel kapcsolatban az önkormányzatoké a jog aziránt, hogy a közterületeken meghatározzák a szabályokat.

Több mint 900 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén

– számolt be Kiss Róbert.

Elmondta továbbá, hogy 14 üzletet zártak be átmenetileg a hétvégén, ezek közül 11-et Budapesten, a jogkövetést ennek ellenére általánosságban megfelelőnek tartja, csak kisebb szabálytalanságok jellemzőek, emellett szórványos az éjszakai gyalogosforgalom is. 3080 személlyel szemben intézkedtek eddig november 4-e óta kijárási korlátozás és tilalom megszegése miatt, 1099 személlyel szemben indult szabálysértési eljárás. Mindemellett közölte, hétvégén 47 680 házi karanténban tettek látogatást a rendőrök, mobiltelefonon pedig 3424 ember vállalja az ellenőrzést.

Újságírói kérdésre, miszerint milyen büntetések voltak a kijárási korlátozás megszegőinél, a sajtótájékoztatón elhangzott: 3080 személlyel szemben intézkedtek, 1644 helyszíni bírságot szabtak ki, 1099 személy ellen tettek szabálysértési feljelentést.

Szintén újságírói kérdés volt az, hogy mikor lesz valaki a koronavírus halálos áldozata? Müller Cecília elmondta, a halottkém állítja ki az ezt megállapító dokumentumot.

Magyarországon úgy döntöttünk, hogy ha valaki bármikor pozitív személy volt, a koronavírusos halottak közé számítjuk. Azokat is, akiknél nem volt oka a halálnak a koronavírus, ami legtöbbször kísérőbetegség. A halálokok között krónikus betegségek is megtalálhatók. 4-7 százalék környékén van az alapbetegségben nem szenvedők aránya

 

– mondta végezetül a tisztifőorvos.