EP: az uniós költségvetésről és a jogállamisági feltételrendszerről elért megállapodások véglegesek

EP: az uniós költségvetésről és a jogállamisági feltételrendszerről elért megállapodások véglegesek

Mind az Európai Unió 2020 utáni többéves pénzügyi keretét, mind pedig a jogállamisági feltételrendszert illetően elért megállapodások lezárt megállapodások, semmiképpen sem nyithatók meg újra - jelentette ki az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete közleményében szerdán - írja az MTI.

A közlés szerint szerdai ülésén a testület megerősítette az EP-nek az Európai Unió Tanácsával ismertetett álláspontját a többéves pénzügyi keretet, valamint a jogállamisági feltételekről szóló rendeletet illetően. Tájékoztatásuk szerint ennek értelmében az EP vezetői felkérik a tagállamok kormányainak képviselőiből álló Tanácsot, hogy fogadja el a csomagot, és mielőbb kezdje meg a ratifikációs folyamatot.

Orbán: a kormány az uniós szerződésekben garantált jogával élve vétózta meg az uniós költségvetési jogalkotási csomagot

A magyar kormány, a 2020. júliusi európai uniós csúcson megelőlegezett álláspontjának megfelelően, megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot, élve az uniós szerződésekben garantált vétójogával - áll Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatában, melyet szerdán juttatott el az MTI-hez. Orbán Viktor leszögezte, ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, amelyik beengedi a migránsokat a hazájába.

Mint emlékeztettek, az uniós parlament már szeptember 16-án elfogadta az uniós bevételek forrásairól rendelkező határozatról, az úgynevezett saját forrásokról szóló véleményét, méghozzá időben ahhoz, hogy a Tanács és később a tagállamok ez év végéig ratifikálhassák azt.

"Arra kérjük a Tanácsot, hogy fogadja el a csomagot, és a lehető leghamarabb kezdje meg a ratifikációs folyamatot"

- fogalmaztak.

Kiemelték: az Európai Parlament vezetése "mélységesen sajnálja" a késedelmet, és megismétli, hogy az elért megállapodások lezártak, nem nyithatók meg újra.

"További engedményt nem fogunk tenni"

- tették hozzá.

Nem enged a Néppárt

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője Twitter-üzenetében azt közölte, hogy a képviselőcsoport szerdai megbeszélésén "megerősítette teljes és egyöntetű támogatását" a jogállamisági mechanizmus és az unió hosszú távú költségvetése mellett az EP és a Tanács megállapodása alapján.

"A jogállamiság nem ellenség, az ellenség a koronavírus és annak hatása a gazdaságunkra"

- fogalmazott.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő üzenetében "érdekes vitának" nevezte az EPP képviselőcsoportjának szerdai ülésén elhangzottakat. Tájékoztatása szerint Manfred Weber kijelentette: az EP által 2018 szeptemberében elfogadott Sargentini-jelentés érvei - amelyekkel az EP kritikát fogalmazott meg a jogállamiság magyarországi helyzetével összefüggésben - nem állták volna meg helyüket az Európai Unió Bírósága előtt. Ha így van, Weber miért szavazott akkor mellette? - tette fel a kérdést a magyar képviselő.

Az Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői Twitter-üzenetükben hangsúlyozták, hogy a vita során megerősítették teljes támogatásukat a magyar kormány álláspontja mellett, viszont nem támogatták a jogállamisági mechanizmust a jelenlegi formájában. Szájer József és Győri Enikő fideszes EP-képviselők emlékeztettek, hogy az Európai Tanács júliusi állásfoglalása szerint nincs kapcsolat az uniós költségvetés és a jogállamisági feltételek között.

"Nincs időnk a meghatározatlan jogállamiságra, hanem fel kell lépnünk a koronavírus ellen" - tették hozzá a kormánypárti magyar képviselők.

Ellenzéki pártok: Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal

Az ellenzéki pártok: (Jakab Péter (Jobbik), Gyurcsány Ferenc (DK), Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté (LMP), Fekete-Győr András (Momentum), Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan (MSZP), Szabó Tímea, Karácsony Gergely (Párbeszéd) közös felhívást intéztek az Európai Tanács elnökéhez, az Európai Bizottság elnökéhez és a Tanács soros elnökségéhez, melyben kifejtik: