Macron szerint az oroszok és a törökök szítják a franciaellenes hangulatot

Macron szerint az oroszok és a törökök szítják a franciaellenes hangulatot

Emmanuel Macron francia államfő "kiegyenlített viszonyt és valódi partnerséget" szeretne kialakítani az afrikai országokkal, amelyekben álláspontja szerint Törökország és Oroszország franciaellenes érzelmeket szít - írja az MTI.

"Úgy vélem, hogy Franciaország és Afrika között szerelmi viszonynak kellene lennie"

- mondta a francia elnök a Jeune Afrique című francia nyelvű hetilap pénteken megjelent számában olvasható interjúban.

Emmanuel Macron célja "kiegyenlített viszony és valódi partnerség" kialakítása az afrikai államokkal. Ehhez szerinte "nem maradhatunk a múlt foglyai, elsősorban olyan tabuké, amelyek a gyarmatosításig nyúlnak vissza" - hangsúlyozta az első olyan francia elnök, aki már azután született, hogy hazája elvesztette egykori gyarmatait.

Példaként említette a kulturális örökség részét képező műtárgyak visszaszolgáltatását Szenegálnak, Beninnek, Madagaszkárnak, az afrikai valutaközösségi frank felszámolását, amely "egy, sok kritikát kiváltó, nagyon szimbolikus jelző volt".

A francia elnök szerint azonban egy olyan stratégia van kialakulóban

"időnként afrikai vezetők, de főleg külföldi országok, mégpedig Oroszország és Törökország irányításával, amely a poszt-gyarmati érzelmekre játszik rá"

Afrika frankofón országaiban, ahol  a közelmúltban megmozdulásokat szerveztek a Mohamed prófétát gúnyoló karikatúrák újbóli franciaországi publikálása miatt.

"Nem szabad naivnak lenni: sokakat a hangoskodók közül, akik filmeznek, akik megjelennek a francia nyelvű médiumokban, Oroszország és Törökország pénzeli"

- mondta a francia elnök.

A két ország Kínával együtt évek óta próbálja a befolyását egyre inkább növelni az afrikai kontinensen a volt gyarmattartó nyugati államokkal szemben.