Benkő László halála után 3 nappal elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

Benkő László halála után 3 nappal elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa elhunyt. Meghatározó alakja volt a hazai rockzenének, az Omega mellett szólólemezei és színpadi művei is maradandóak. Emlékét örökre megőrizzük"

- közölte a szomorú hírt Mihály Tamás (1947-2020) haláláról az Omega Facebook-oldala. 

Tragikus, de az Omega - és magyar könnyű zene - a héten veszítette el Benkő Lászlót is, a zenekar billentyűsét. 

Mihály Tamás (1947-2020) meghatározó alakja volt a hazai rockzenének, az Omega mellett szólólemezei és színpadi művei is maradandóak - írták az oldalon.

Mihály Tamás 1967-től volt az Omega együttes tagja. Presser Gáborral nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az Omega a magyar beategyüttesek élvonalába került. Presser Gábor kilépése után a legtöbb Omega-dalt ő írta.

Mihály Tamás 1983-ban szólóalbumot készített Szintetizátor-varázs címmel, amelyen Liszt Ferenc és Richard Wagner szerzeményeit dolgozta fel. Ő komponálta 2006-ban az 1956-os forradalom jubileumára készült 56 csepp vér című musical zenéjét.

Munkásságát 1987-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2000-ben Huszka Jenő-díjjal, 2007-ben Artisjus-díjjal ismerték el, majd 2013-ban az Omega együttes tagjaként megosztva Kossuth-díjat kapott.

Mihály Tamás 2014-ben Basszus! Omega! Egy életre szól címmel könyvet írt az együttes történetéről.

Mihály Tamás egyébként a hvg.hu visszaemlékezése szerint 2014-ben játszott utoljára az Omegával, bár távozását Kóbor János csak 2017 áprilisában erősítette meg. Nem volt szép válás, mint írtuk, Mihály Tamás évekig perben-haragban volt anyazenekarával. 2017-ben úgy nyilatkozott, nem is tudja, tagja-e még a zenekarnak, mert nem hívták sem a zenekar jubileumi sajtótájékoztatójára, sem játszani az új Omega-lemezre, sem fellépni az évi végi arénás koncertre. Később a Fonogram-életmű átadására sem.

A konfliktus még 2015-ből datálódik, amikor Mihály Tamás bejelentette, hogy nem vesz részt korábbi társaival a felcsúti Pancho Arénában rendezett Omega-koncerten, mert nem ért vele egyet. Szerinte az tulajdonképpen egy Omega névvel marketingelt „alprojekt” volt.