A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Az amerikai repülésbiztonsági hatóság vasárnapi közlése szerint az adatok azt mutatják, pénteken és szombaton az amerikai reptereken több mint kétmillió utast ellenőriztek. Az amerikai televíziók tudósításai szintén zsúfolt légikikötőkről számoltak be.

A repülésbiztonsági hatóság közölte: március közepe óta nem vásároltak ennyien repülőjegyet. Akkor több mint egymillióan utaztak légi úton. A légitársaságok többsége egyébként - jóllehet, a szövetségi kormányzat dollármilliárdokkal segítette meg őket - nem fizeti vissza a repülőjegy árát, abban az esetben sem, ha valaki egészségi okokra hivatkozva kénytelen lemondani az utazásról.

Pénteken az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) figyelmeztetésül közleményt adott ki, amelyben azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy a november 26-ra eső hálaadás ünnepére ne utazzanak el rokonaikhoz, az eseményt otthon, szűk családi körben, meghívott vendégek nélkül töltsék.

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember - az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója - vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva a többi között azt is hangsúlyozta, hogy a zsúfolt repterek, a tömeges utazások "a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket".

Hozzáfűzte, hogy a hálaadás napján történt fertőzéseket csak hetekkel később diagnosztizálhatják. Különösen nehéznek nevezte a helyzetet, s úgy fogalmazott: a járvány elszabadulhat, főleg, mert a hideg idő beköszönte kedvez a vírus terjedésének, derül ki az MTI közleményéből.