Szijjártó Péter bekérette az ukrán nagykövetet azok után, hogy nem engedtek be Ukrajnába egy miniszteri biztost

Szijjártó Péter bekérette az ukrán nagykövetet azok után, hogy nem engedtek be Ukrajnába egy miniszteri biztost

Ahogy korábban írtuk: az ukrán határőrök nem engedték be kedden az országba Grezsa István miniszteri biztost, arra hivatkozva, hogy a magyar kormány október végén beleavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba.

Az incidens után Szijjártó Péter külügyminiszter a saját facebook-oldalán feltett videóban azt mondta, hogy bekérette az ukrán nagykövetet, hogy a 

történteket kikérjék maguknak és a nagykövetnek átadják tiltakozásukat.

A külügyminiszter azt mondta, hogy "derült égből villámcsapásként" érte őket a hír, hogy Grezsa István miniszteri biztost nem csak nem engedték be Ukrajnába, hanem arról tájékoztatták, hogy - mint a magyar kormány egyik magas rangú tisztségviselőjét - három évre kitiltották Ukrajna területéről.

Az ukrán külügyminisztérium még kora délután kiadott egy közleményt, amely szerint Grezsa István esetében "olyan tényeket rögzítettek", amelyek alapján megsértette azon ukrán jogszabályokat, amelyek tiltják, hogy külföldi személy agitációt folytasson bármely ukrajnai politikai erő mellett.

"Az elfogadott határozat nem érinti az államközi kapcsolatokat. A beutazási tilalom kizárólag egy adott állampolgár azon cselekedeteihez kapcsolódnak, amelyek bűncselekményre utalnak"

- szögezte le a külügyi szóvivő.

Az ukrán külügyminiszter október 26-án az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva jelentette be, hogy Ukrajna megtiltotta a beutazást területére két - általa nem megnevezett - magas rangú magyar tisztségviselőnek az ukrajnai helyhatósági választások alatt folytatott kárpátaljai agitációjuk miatt.