Olcsón adnák az orosz vakcinát

Olcsón adnák az orosz vakcinát

Az Oroszország bejelentette, hogy a riválisaihoz képest olcsóbban adják a koronavírus-vakcinát. Szintén bejelentették, hogy jövőre, mintegy 1 milliárd adagot fognak gyártani a termékből.

Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) bejelentése szerint A Szputnyik V elnevezésű oltóanyag a nemzetközi piacon kevesebb, mint 10 dollárért is már elérhető lesz. 

“A Szputnyik V ennek köszönhetően jóval olcsóbb lesz, mint a hasonló hatékonyságú, mRNS-technológián alapuló külföldi oltások. Az orosz állampolgárok ingyenesen juthatnak hozzá az oltóanyaghoz”

– emelte ki az RDIF.

Mint ismeretes, a Pfizer és a Moderna oltóanyaga is szintén ezzel a módszerrel készült. 

160 millió oltóanyag

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben már arról beszélt, hogy az Európai Unió szerdán új szerződés megkötéséről szóló megállapodást hagy jóvá a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat koronavírus elleni vakcinájának beszerzésére és európai szállítására vonatkozóan.

Elmondta, hogy a szerződés 160 millió adag oltóanyag leszállításáról szól. Ursula von der Leyen szerint az oltóanyagok a következő hetekben megkaphatják az európai forgalmazásukhoz szükséges jóváhagyást is.