Jó hír Müller Cecíliától: kevesebb az új fertőzött, mint egy héttel korábban

Jó hír Müller Cecíliától: kevesebb az új fertőzött, mint egy héttel korábban

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 269 fő esetében intézkedtek a rendőrök – ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője. Részletezte, a tízezer főnél nagyobb települések közterületekre érvényes maszkviselési szabályainak megszegése miatt 224, a közösségi közlekedésre vonatkozó szabályok megsértése miatt 9, a kereskedelmi helyiségekre, üzletekre vonatkozó szabályok megszegése miatt pedig 36 esetben került sor rendőri intézkedésre.

A kormányrendelet szabályainak megsértése miatt egy esetben zártak be vendéglátó helyiséget: egy X. kerületi söröző nyitva állt a vendégek előtt, ott egy fő vendég tartózkodott, és nem ő, sem az alkalmazott nem viselt maszkot. Kiss közölte, ellenük szabálysértési eljárás indult, a helyiséget pedig 60 napos bezárással sújtották.

A kijárási korlátozás és tilalom megszegése miatt 295 intézkedés volt kedden, ebből 289 fő konkrétan a kijárási tilalmat szegte meg, 2 személy a kutyáját lakóhelyétől 500 méternél távolabb sétáltatta, míg 4 fő ellen a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt kellett intézkedni.

Müller Cecília tiszti főorvos arról tájékoztatott, a járványban elhunytak (az elmúlt nap 106 fő) esetében továbbra is jellemző, hogy

a több megbetegedéssel küszködő időseket veszítjük el, ha koronavírusos megbetegedést kapnak a meglévő betegségeik mellé.

Közölte, jelenleg 7718 koronavírusos beteget kell egészségügyi intézményben ápolni. A szám magas,

mérséklődően, de emelkedő tendenciát mutat.

A szakember kiemelte, változik a járványgörbe:

a 47. héten 7 százalékkal kevesebb pozitív személyt (összesen 2177 fő) regisztráltak, mint a 46. héten.

Ugyanakkor megerősítette, továbbra is

a magyarországi települések 91 százalékán regisztráltak pozitív fertőzöttet.

A járványgörbe számai a tiszti főorvos által közölt adatok alapján megyénként eltérőek. Az előző héthez képest most Zala megyében 86 százalékkal, Fejér megyében 71 százalékkal, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 54 százalékkal nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, Vas, Komárom-Esztergom és Békés megyében nem változott, míg Nógrád megyében 55 százalékkal, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 44 százalékkal csökkent az új esetek száma.

Újságírói kérdésre Müller Cecília arról is tájékoztatott, az influenzajárványt figyelő szolgálat minden év 40. hetétől a következő év 20. hetéig monitorozza az esetleges megbetegedéseket, és ez alapján az idei influenzajárvány még nem kezdődött el.

A pedagógusok tesztelésére vonatkozó kérdésre a tiszti főorvos asszony ismertette a protokollt a közvéleménnyel is. Eszerint ha egy pedagógus esetében pozitivitást mutat a gyorsteszt, akkor őt izolálni kell (értelemszerűen otthonába kell távoznia), majd értesítenie kell a házorvosát, aki az informatikai rendszerben rögzíti az esetet. Az egészségügyi hatóság így értesül az újabb esetről, és elkezdődhet a kontaktkutatás. Ez azonban esetenként eltérő, függ például attól, hogy az illető hány helyen oktatott – részletezte a szakember.

A PSZ szerint nincs iránymutatás arról, hogy mit kell tenni a pozitív tesztet produkáló pedagógusok közvetlen kontaktjaival

Voltak olyan tanárok, akik nem vállalkoztak az ingyenes tesztre, de a nagy többség mindenhol elvégeztette - közölte Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke. A Népszavának elmondta, több tucat visszajelzés érkezett az eddigi szűrésekről. Ez alapján vegyes a kép.

Magáról az oktatási intézményre vonatkozó rendelkezésről, így például egyes osztályok vagy az egész iskola bezárását, az áttérést a digitális oktatásra

nem a járványügyi, hanem az oktatási hatóságnak kell döntést hoznia

a napi jelentések alapján – közölte.