Levelet írt beosztottjainak a gázkamrázó Demeter, de mellette terjed egy kamulevél is

Levelet írt beosztottjainak a gázkamrázó Demeter, de mellette terjed egy kamulevél is

Demeter Szilárd, a botrányos publicisztikájával a közfigyelem középpontjába került kultúrkampfos a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) dolgozó délután munkatársainak írt belső levelet, melyet a 444 szemlézett.

A PIM főigazgatója ezt írja:

A lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs.

Majd Vámos Miklós, Kepes András és Parti Nagy Lajos szemére veti, hogy hallgattak, amikor a borsodi ellenzéki jelölt Facebook-kommentjei napvilágra kerültek.

Kepes András ma közölte, lemondja a PIM-be tervezett könyvbemutatóját, ebben a cikkben számoltunk be arról is, a PIM és társintézményeinek munkatársai közül 78-an tiltakoznak Demeter Szilárd cikkének tartalma, stílusa ellen.

Kepes András lemondta a PIM-be tervezett könyvbemutatóját Demeter kirohanása miatt

Úgy döntött, mégsem tartja meg december 1-jére tervezett könyvbemutatóját Kepes András, amit a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott volna, és annak YouTube-csatornáján, illetve Facebook-oldalán lehetett volna követni. Az író a közösségi médiában közzétett posztjában azt írta, megtisztelő lett volna számára a magyar irodalom szentélyében beszélgetni a könyvéről, de az intézmény főigazgatójának a sajtóban széles körben ismertetett, elfogadhatatlan írása miatt úgy döntött, lemondja a könyvbemutatót.

A széles közvélemény által elítélt, a nagy nyilvánosságnak írt publicisztikája stílusát

szenvedélyességének

tulajdonítja, majd kijelenti:

Úgy gondolom, hogy a liberális multikulturális utópia is éppen annyira veszélyes, mint a nácizmus és kommunizmus volt.

Ezt követően Kertész Imréhez hasonlítja magát így: „Kertész abban példaképem, hogy az igazságában bízó alkotó ember nem ismerhet tabukat.” Majd közli, hogy tabuk mégis léteznek, és megígéri, amíg főigazgató, nem fog publicisztikát írni, csak könyvet, amit azonban csak azután ad ki, hogy otthagyta a PIM-et.

Majd vérbeli liberális fordulattal kijelenti:

Amióta én vagyok a főigazgató, érzékenyen védem a PIM-ben szólás- és gondolatszabadságot, senkit sem érhetett munkahelyi retorzió azért, mert más, akár politikai, akár világnézeti alapokon álló véleményt fogalmazott meg. És amíg én vagyok a főigazgató, ez így is marad.

Terjed egy másik, kamulevél is

Ugyanakkor a Fidesz-közeli Magyar Nemzet azt írja, egy reggel 8.45-re datált levél is terjed a közösségi médiában, ami – mint a fideszes propagandalap fogalmaz – „hemzseg a helyesírási hibáktól és a marhaságoktól, különös tekintettel egy állítólagos petíció linkjére”.

A fideszes lapnak Demeter megerősítette, ez a levél hamisítvány, amire bizonyíték, hogy a PIM belső levelezésében nem használnak fejlécet. A hétfő délután írt levél létét, melyben – megerősítve a 444 birtokába került levél tartalmát – leszögezi,

soha életében egy antiszemita mondatot vagy akár szót le nem írt és nem is gondolt.

Azt ugyanakkor mi jegyezzük meg, hogy ez utóbbi kamulevéllel szerkesztőségünk – ellentétben a fideszes portál szerzőjével – még nem találkozott, ami a véleménybuborék alapján működő közösségi médiára tekintettel felveti a kérdést:

ki kreálhatta a kamulevelet?