Még az sem egyértelmű, hogy a kormány kit tekint szociális munkásnak

Még az sem egyértelmű, hogy a kormány kit tekint szociális munkásnak

Az enyhébb tünetet mutató, de pozitív munkatársakat munkavégzésre kötelezik, mert nincs elég ember a gondozottak ellátására.

- mondta a Népszavának Migács Tibor, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének (SZMDSZ) elnöke.

Az érdekképviselet vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy sok munkatársunk karanténban, illetve betegállományban van ezért a bentlakásos intézményekben egyre nehezebb megoldani az ellátást. 

Migács Tibor üdvözölte, hogy megkezdődött a szociális dolgozók célzott tesztelése, de rámutatott a hiányosságokra is.

A november 19-én nyilvánosságra hozott kormányrendelet nem tisztázza, hogy kit tekint a kormány egy szociális intézmény alkalmazottjának.

- közölte az SZMDSZ elnöke, aki szerint így a bentlakásos intézmények dolgozóinak tesztelésénél is az intézményvezetőkön múlt, hogy például a karbantartókat vagy a gondnokokat tesztelték-e, ugyanis nekik kellett leadni a kormányhivatalnak a dolgozói listát, ami alapján aztán megszervezték a vizsgálatokat, de nem egyértelmű az sem, hogy a szabadságon lévőket berendeljék-e a vizsgálatra.

Ennél is nagyobb gond, hogy a házi segítségnyújtásban és a családsegítőkben dolgozóknak csak töredéke tud élni az ingyenes állami tesztelés lehetőségével, van, ahol az állandó orvosi jelenlét hiánya miatt nem tudták megszervezni a szűrést. 

- tette hozzá Migács Tibor.

A szakszervezet egyébként továbbra is gyűjti az aláírásokat a bérrendezés és az egészségüggyel való egyenlő elbánás kiharcolása érdekében.

Ennek előzményeiről itt és itt írtunk, de Kálló Gergely a Jobbik országgyűlési képviselője a múlt héten arról beszélt, hogy hiába nyújtott be javaslatot, a kormány nem engedte el a dunaújvárosi önkormányzat által az ott dolgozó szociális munkásoknak nyújtott 85 ezer forint után az adót és a járulékot. A fővárosi önkormányzat nem várt a kormányra. Karácsony Gergely főpolgármester augusztus végén a járvány második hulláma előtt, 400 millió forint plusz támogatást szavaztatott meg a fővárosi fenntartású szociális intézményeknek.