Száműzetésben élő iráni ellenzékieket is vádolnak az atomtudós meggyilkolásával

Száműzetésben élő iráni ellenzékieket is vádolnak az atomtudós meggyilkolásával

Mohszan Farizade iráni atomtudóst távirányítással leadott lövésekkel egy „összetett művelet” keretében gyilkolták meg, amelyben érintett volt az Izraellel jó kapcsolatot ápoló, száműzetésben élő Mudzsahedin Khalk szervezet is – mondta Ali Samháni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára.

Bizonyos, hogy ebben a bűncselekményben szerepet játszott a Monafegin, amely mögött a cionisták és a Moszad állnak

– jelentette ki Samháni az iráni állami televízió által sugárzott nyilatkozatában. A Mohafegin kifejezést az iráni vezetés a párizsi székhelyű Iráni Nemzeti Ellenállási Tanács tagszervezetére és a Teherán által terrorszervezetnek tekintett Mudzsahedin Khalkra használja.

A nyugati országok és Izrael által az iráni atomprogram egyik titkos vezetőjének tekintett Farizadét pénteken lőtték le az autójában Teherán közelében.

Merénylet áldozata lett egy iráni atomtudós

Pénteken merényletben elhunyt Mohszen Farizade, az egyik legnevesebb iráni atomtudós - erősítettem meg több lap információját az iráni védelmi minisztérium. A HVG azt írja a brit közszolgálati BBC-re hivatkozva, hogy Farizadére felfegyverkezett terroristák támadtak, akik tűzharcba keveredtek a tudós testőreivel.

A művelet igen bonyolult volt, és elektronikus berendezések segítségével hajtották végre, senki nem tartózkodott a helyszínen – mondta Samháni, aki egyben Ali Hameneinek, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének is a tanácsadója.

A legfelsőbb iráni nemzetbiztonsági tanács titkára megerősített néhány, egyebek mellett a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség által is közzétett korábbi értesülést, amely szerint a gyilkosságot egy gépjárműben elhelyezett automata fegyverekkel követték el távirányítással.

Arra utaló jelek is vannak, hogy a támadás célpontja Farizade volt – mondta Samháni hírszerzési értesülésekre hivatkozva.

Samháni szerint az atomtudós már két évtizede az „ellenségek” célkeresztjében volt, és több sikertelen merényletkísérletet is elkövettek ellene.

Mohszen Farizadét állami szertartás után temették el hétfőn Teheránban. Amir Hatami tábornok, védelmi miniszter gyászbeszédében fogadkozott, hogy az ország az eddiginél gyorsabban és nagyobb erőfeszítéssel folytatja a tudós munkáját.

(MTI)