A gázkamrázós sorosozó Demeter Szilárd testvére Soros-ösztöndíjas volt

A gázkamrázós sorosozó Demeter Szilárd testvére Soros-ösztöndíjas volt

Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos

- ez csak egy részlet Demeter Szilárd Csaba emblematikus írásából, de most kiderült honnan szerezhette a "szellemi muníciót" a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója.

A nemgogol.blog derítette ki, hogy a PIM vezetőjének bátyja, Demeter Márton Attila, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Filozófiai Intézet igazgatója, csaknem negyed századon át, egészen pontosan több mint 23 évig volt Soros-ösztöndíjas. Ez egyébként az egyik leghosszabb ideig folyósított egyéni támogatás volt Soros Györgytől, de emellett még a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a magyar kormány által szintén állandóan bírált Európai Unió (EU) is ösztöndíjjal finanszírozta Demeter Mártont.

Persze nem a PIM igazgatójának testvére az egyetlen Soros-ösztöndíjas, mivel Orbán Viktor mellett szinte a teljes Fidesz vezérkar Soros György pénzén politizált hosszú évekig.

Demeter Szilárd ugyan eltüntette írásait és törölte közösségi oldalát is, ami Varga Mihály szerint megfelel egy bocsánat kérésnek, de a Bólyai és a marosvásárhelyi Sapientia egyetem honlapján elérhetőek voltak testvére adatai. Ebből kiderült, hogy 1996-os egyetemi diplomázása óta, a nemzeti identitás különféle aspektusból vizsgált témáira nyert el több-kevesebb ideig tartó ösztöndíjakat. Csak egyetlen évben maradt ki Soros György támogatásából, de azóta minden évét, 6-10-12 hónapos, és többször 2-3 éves ösztöndíjak finanszírozzák.

A szerző szerint, ez a több helyről érkező támogatás felveti a költségvetési csalás bűntettének gyanúját is, mivel a Soros-ösztöndíjak mellett, az átutalt források többnyire állami, egy esetben pedig uniós költségvetésből voltak.