Gulyás Gergely szerint akár már december 2-án tetőzhet a járvány, karácsonykor pedig speciális szabályok kellenének

Gulyás Gergely szerint akár már december 2-án tetőzhet a járvány, karácsonykor pedig speciális szabályok kellenének

Karácsonykor speciális szabályokkal néhány napra lehetővé kellene tenni, hogy a családok találkozhassanak egymással, és egy hétre a beutazási korlátozáson is enyhíteni kellene, sokan haza akarnak utazni

- mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a parlament alkotmányügyi bizottságában mai meghallgatásán. Az atv.hu beszámolójában azt írja, Gulyás személyes véleménye szerint akár már december 2-án tetőzhet a járvány.

A járvány második hullámának a tetőzésére számtalan matematikai és virológiai képlet van. Mint fogalmazott, a két legszélsőségesebb verzió szerint az egyik időpont december 2-a, míg a másik január vége.

Vagyis úgy véli, a december eleje-január vége periódust lehet megjelölni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, bízzunk abban, hogy sikerül vakcinát szerezni, “és akkor harmadik hullám nem lesz”. Gulyás aláhúzta, a három héttel ezelőtt bevezetett korlátozó intézkedések eredményét most lehet majd látni.

A tesztelésekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt hetek tesztátlaga semmiben nem marad el az európai átlagtól, vélhetően ennek köszönhetően a látencia is kisebb. Elmondta,

a pedagógusok-megbetegedések adataiból lehet következtetni az országos adatokra is.

Karácsonykor jöhetnek a speciális szabályok?

Gulyás Gergely közölte, a kormány már a holnapi ülésén foglalkozik a karácsonyi járványügyi szabályokkal. Amennyiben holnap nem tudnak döntést hozni, a következő kormányülésen, december 9-én már lesznek világos szabályok karácsonyra, attól függően, hogy a szakemberek mennyire tudják előre jelezni a járványhelyzet alakulását.

Hangsúlyozta, személyes véleménye szerint a karácsonyi időszakra speciális szabályokat kell hozni.

“Jó lenne, ha ez a találkozásokat is érintené. Nem lesz olyan a karácsony, mint az eddigiek voltak. De a találkozásokat nyilván a családok között talán valamivel szélesebb körben is érdemes néhány napra lehetővé tenni”

- jelentette ki.

Gulyás úgy véli, a beutazás kérdését is meg kell fontolni, mivel nagyon sokan karácsonyra szeretnének hazajönni, még akkor is, ha “ennek van számtalan veszélye is”.

Ezt mérlegre kell tenni, de súlyos érvek szólnak amellett, hogy bő egy hétre fogadjunk el speciális szabályokat karácsonyra

- mondta a miniszter a bizottsági meghallgatásán.

A kancelláriaminiszter végül az ellenzékről mondta el korántsem meglepő véleményét. "Az ellenzék a kormánnyal szembeni konfrontációt választotta, de ami ennél sokkal súlyosabb, hogy a védekezésben részt vevő állami szervezetekkel, személyekkel sem jár el méltányosan" - mondta.