Gulyás Gergely fog felelni az uniós források felhasználásáért

Gulyás Gergely fog felelni az uniós források felhasználásáért

Egy kedd esti kormányrendelet szerint 2021 január elsejétől a Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz a kormány európai uniós források felhasználásáért felelős tagja - írja a hvg.hu. Ezt a pozíciót Gulyás Gergely tölti be.

A tárcavezető feladatai közé fog tartozni, hogy előkészítse az EU-s források felhasználásához kapcsolódó kormányzati döntések végrehajtását szolgáló szabályozásokat, illetve biztosítsa az ágazati és területi szereplők közötti koordinációt. Javaslatot kell tennie a kapcsolódó fejlesztéspolitikai tevékenység irányítási, finanszírozási, intézményi, ellenőrzési és szabályozási rendszerének kialakítására és fejlesztésére. Gulyás lesz az, akinek tárgyalnia kell az Európai Unió intézményeivel a források felhasználásával, valamint az operatív programok végrehajtásával kapcsolatos kérdésekben.

Jelen pillanatban nincs elfogadva az EU következő hétéves költségvetése a magyar-lengyel politikai vétó miatt, erről itt írtunk bővebben:

Miért vétózik Orbán és Morawiecki? Mi lehet a megoldás?

Szicherle Patrikkal, a Political Capital elemzőjével magyarázzuk el, hogy jelen állás szerint mi a helyzet a magyar-lengyel uniós pénzügyi-jogállamisági vétóval. Gyakorlatilag mindenhol azt olvashatjuk, hogy Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki megvétózta az Európai Unió következő hétéves költségvetését és a koronavírus-válság miatt létrehozandó helyreállítási alapot.