Jövő héten dől el, hányan és hogyan karácsonyozhatunk

Jövő héten dől el, hányan és hogyan karácsonyozhatunk

A kormány a jövő héten dönt arról, hogy a karácsonyi ünnepek idején milyen rendszabályok, higiénés feltételek lesznek érvényben – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban azt mondta, az ellátórendszer terhelésének csökkentése érdekében jelzőrendszert működtetnek, amely naponta mutatja az egyes egészségügyi intézményekben a betegek és a személyzet létszámát. Leszögezte: változatlanul a járványgörbe ellaposítása a cél, enyhítve ezzel azt a rendkívüli terhelést, amely az egészségügyi ellátórendszerre hárul. Jelenleg 78 kórházban kezelnek már koronavírusos beteget, ezért a terhelés egyenletesebbé tételéért olyan jelzőrendszert működtetnek, amely napi szinten jelzi, hol mutatkozik hiány az ellátó személyzetben.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a járvány magyarországi kezdete óta 21 144 gyereknél (18 év alattiaknál) állapították meg a fertőzést, ez az összes fertőzött 9 százaléka. Jelenleg kórházban 28 gyerek van, azonban egyikük sem szorul lélegeztetésre.

A szakember kitért arra is, hogy lehetőség szerint

a karácsonyi bevásárlásoknál is el kell kerülni a zsúfolt helyeket, „a plázákban ne sétáljunk céltalanul”, a céltudatosabb vásárlást és az online ajándékbeszerzést ajánlotta.

Müller Cecília kérdésre elmondta, annak is javasolja majd a koronavírus elleni védőoltás beadatását, aki átesett a fertőzésen. Hozzátette: a jelenlegi tudományos ismeretek szerint a fertőződés után fél év a szervezet védettsége az újrafertőződés ellen.

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a favipiravir készítményeket kizárólag kórházban fekvő betegek kaphatják, a háziorvos azokat nem írhatja fel.

(MTI)