Több mint kétmilliárd euróba kerül az olimpia halasztása Japánnak

.
Fotó: NOB

A szervezőbizottság tájékoztatása szerint 2,3 milliárd euróba (825,7 milliárd forint) kerül a tokiói olimpia és paralimpia idénről a jövő évre halasztása, valamint a koronavírus-járvány miatt szükséges intézkedések végrehajtása - írja az MTI. 

Muto Tosiro, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója pénteken azt mondta, a többletköltség Tokió városa, a japán kormány, valamint a szervezők között oszlik el, de nem egyenlő arányban. A nagyobb részt a tokiói városvezetésnek és a szervezőbizottságnak kell viselnie, az ázsiai ország kormánya alig az egyharmadát állja az extra összegnek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábban bejelentette, hogy

650 millió dollárral hozzájárul a halasztás miatt felvetődött plusz költségekhez, de ez az összeg nincs benne abban, amelyet most a japán szervezők nyilvánosságra hoztak.

Az idén nyárra tervezett olimpiát március végén, a pandémia miatt halasztották 2021-re, a játékok előzetesen tervezett költségeit pedig már jócskán túllépték. A szervezők most 12,66 milliárd eurós (4544,9 milliárd forint) összköltséggel számolnak, amely az Oxfordi Egyetem egyik tanulmánya szerint a valaha volt legdrágább olimpiává teszi a tokiói eseményt.

A nyári olimpiát elvileg 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik, a paralimpiát augusztus 24. és szeptember 5. között tartják majd Tokióban.