Jakab Péter: Orbán meg akarja bénítani Európa működését akkor is, ha ebbe a magyar emberek beledöglenek

Jakab Péter: Orbán meg akarja bénítani Európa működését akkor is, ha ebbe a magyar emberek beledöglenek

Orbán Viktor meghallgatását követően, a parlamenti ellenzék hétfő délelőtt reagált arra, hogy a miniszterelnök az uniós konzultációs testület zárt ülésén vett részt a frakcióvezetőkkel.

Szabó Tímea (Párbeszéd) ismertette, a miniszterelnök semmi olyat nem mondott ezen az ülésen, amit korábban a nyilvánosság előtt ne közölt volna az európai uniós (EU) költségvetéssel, annak vétójával kapcsolatban. Ismertette, a december 10-11-ei Európai Tanács ülésen nem lesz napirenden az uniós költségvetés kérdése.

Szabó Tímea továbbá úgy értékelte, Orbán Viktor hazudik azzal kapcsolatban, miért vétózza ezt a költségvetést. Elmondta, a dokumentum nem tartalmaz utalást sem genderre, sem pedig migrációra. Hozzátette, a miniszterelnök abban sem mond igazat, hogy az ún. other cases alatt szerepelne ez a kérdés.

Uniós vétójával Orbán Viktor minden magyar állampolgárt 250 ezer forinttól, családonként 1 millió forinttól akar megfosztani

 

– mondta Szabó.

Hozzátette, ezzel szemben a devizahitellel minden magyart 400 ezer forinttal adósít meg.

Jakab Péter (Jobbik) kifejtette, az ülésen világossá vált: Orbán Viktor uniós politikája továbbra is a felperzselt föld taktikáját követi.

Ez az ember az elmúlt 10 évben túl sok uniós pénzt lopott, túl sokszor támadta hazugságokkal Brüsszelt, s amikor érzi saját kormányának gyengülését, menekülni próbál

 

– mondta Jakab.

Hozzátette, Orbán Viktor meg akarja bénítani Európa működését akkor is, ha ebbe a magyar emberek – fogalmazott – beledöglenek. Úgy véli, amikor a miniszterelnök nemet mond az uniós mentőcsomagra, lényegében nemet mond a magyarok jövőjére, miközben sajátját tovább építi.

Az irány világos: Orbán Viktor elkezdte Magyarországot felkészíteni arra, hogy előbb vagy utóbb, de kiléptesse hazánkat az EU-ból

 

– mondta.

Kifejtette, a Jobbik mint magyar néppárt, elutasítja Orbán Viktor Európa- és magyarellenes politikáját.

Mi nem Európát akarjuk megvétózni, hanem Orbán Viktort fogjuk legkésőbb 2022-ben. Mi, jobbikosok maradunk Európában, egyvalaki fog innen menni, az, aki az elmúlt 10 évben anyagilag és – ahogy a Szájer-ügyből látjuk –, erkölcsileg is lezüllesztette ezt az országot

 

– zárta szavait.

Tóth Bertalan (MSZP) szerint több dolog miatt is szégyenkeznünk kell az utóbbi időben, ezek közül egyik pedig Orbán Viktor vétója.

Nem szól semmi másról, mint Orbán Viktor és baráti körének anyagi biztonságáról

 

– vélekedik Tóth.

Kifejtette, le akarnak számolni a szégyenkezéssel, s ezért dolgoznak együtt, céljuk pedig nem más, mint hogy 2022-ben egy új, jogállamiságában, becsületében helyreállított Magyarországot építsenek.

Schmuck Erzsébet (LMP) kiemelte, azt várják Orbán Viktortól és a kormánytól, hogy még most, az Európai Tanács ülése előtt vonják vissza a vétót.  

Varju László (DK) szintén arra mutatott rá, a miniszterelnök álljon el a vétótól, s úgy értékelte, Orbán Viktor gyenge ahhoz, hogy az EU-nak ártson, hazánknak azonban komoly károkat tud okozni.