Jakab: Orbán akkora pofont kapott Brüsszelben, hogy az eresz adta a másikat

Jakab: Orbán akkora pofont kapott Brüsszelben, hogy az eresz adta a másikat

"Megjött a hír, Orbán elfogadta az EU feltételeit, mely szerint jogállami kritériumokhoz kötik az uniós támogatások kifizetését"

- így reagált Jakab Péter, a Jobbik elnöke Facebook-oldalán arra, hogy az Európai Tanácsban támogatták az EU-költségvetésével, és helyreállítási alappal kapcsolatos kompromisszumot. 

Igaz, a jobbikos politikus azt azért hozzáteszi, hogy mennyire akar majd az EU valójában érvényt szerezni a jogállamiságnak, azt most hagyjuk.

"Az olcsó magyar munkaerőért sok mindent elnéztek eddig is, és el fognak nézni ezután is. Az újdonság nem itt van"

- emlékeztetett Jakab Péter.

"Orbán élet-halál harcot hirdetett Brüsszel ellen, amiért egyáltalán felvetették a jogállamiságot, mint feltételt. Jött a vétó, az EU megbénítására tett kísérlet, jött a több hónapos küzdelem ígérete, ahol nem lehet kompromisszumot kötni, mert nem vagyunk hülyék - mondta a miniszterelnök, sőt már azt is belengette nagy mellénnyel, hogy jobb az unión kívül, mint belül.

Aztán jött a Szájer-botrány, és a Kedves Vezető szíve hirtelen meglágyult.

Alig több mint egy hét elteltével, már nem akart hónapokig harcolni, már nem akarta eltörölni a jogállamiságot, mint feltételt, megelégedett azzal, ha egy kicsit később kezdik el élesben alkalmazni"

- értékelte a helyzetet. 

Jakab Péter szerint Orbán Viktor hirtelen észrevette, kompromisszumot is lehetett kötni Brüsszellel.

"Az okos ember ezt persze megteszi önként, mert tudja, hogy egy közösség csak kompromisszumok mentén működhet hatékonyan. A butának ehhez a felismeréshez kell egy pofon. Orbán kapott is egy akkorát, hogy az eresz adta a másikat. Aztán Brüsszelben csend lett. Már nincs vétó, nincs küzdelem, marad a jogállamiság, mint feltétel, amit vagy számonkérnek majd rajtunk vagy nem.

Persze itthon majd fújják a győzelmi kürtöt, hátha elnyomja a pofon csattanását, az eresz nyikorgását.

Pedig jobb lenne csendben maradniuk itthon is, és tanulni a pofonból. Különben jön majd az újabb"

- írta a Jobbik elnöke.