A magyarok fele idegenkedik az oltástól, a kínai vakcinát az 1 százalékunk sem választaná

A magyarok fele idegenkedik az oltástól, a kínai vakcinát az 1 százalékunk sem választaná

A napi.hu jelentette meg az IDEA kutatását a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban, és elég aggasztó eredményekre jutott. 

A megkérdezettek 35 százaléka ugyanis azt mondta, hogy egyetlen ország által fejlesztett vakcinával sem oltatná be magát, míg 15 százalék ebben a kérdésben nem tudott dönteni. 

A legnépszerűbb vakcinának a Pfizer-Biontech, a német-amerikai fejlesztés számít. A teljes népesség 24 százaléka választaná ezt, az ellenzéki szavazók 31, míg a kormánypártiak 19 százaléka beoltatná magát ezzel. (A kutatásban a vakcina németországinak számított).

Az Egyesült Államokból érkező Moderna-vakcinában az összes megkérdezettnek csak 11 százaléka bízik, a Fidesz-KDNP szavazóknál az arányuk 7, az ellenzékieknél 14 százalékos. A pártnélküliek, vagy arról nem nyilatkozók körében 9 százalék választana egy amerikai készítményt.

Az orosz Szputnyik-V esetében is félő, hogy a magyarok politikai szempontok alapján fejezik ki szim- vagy antipátiájukat. A teljes lakosságnak mindössze 7 százaléka választaná. Az ellenzéki szavazók és a párt nélküliek aránya 1 százalék alatti, ezzel szemben a kormánypártok támogatóinak 20 százaléka elfogadná az orosz készítményt.

Csak úgy mint az orosz vakcina esetében, az AstraZeneca - (oxfordi - brit) fejlesztésével is akadnak gondok. A magyarok 7, azon belül a Fidesz-KDNP-szavazók 6, az ellenzékiek 9, a bizonytalan pártállásúak 5 százaléka választaná csak a britek gyártmányát. 

Érdekes még, hogy a kínai fejlesztésű oltóanyagot a magyarok 1 százaléka használná, a leginkább a kormánypártok támogatói vennék igénybe, de itt csak 2 százalékos az arány.