Az alaptörvény kilencedik módosításáról dönthet a parlament

parlament
Béli Balázs/Alfahír

Az Országgyűlés több mint negyven törvényjavaslatról szavazhat a jövő héten. A képviselők kedden az alaptörvény kilencedik módosításáról, valamint a választási szabályok megváltoztatásáról is dönthetnek - írja az MTI. A házelnök napirendi javaslatai alapján a parlament két ülést tarthat: egyet hétfőtől keddig, majd egy következőt szerdán.

Hétfőn 13 órakor a közelmúltban elhunyt korábbi országgyűlési képviselőkre: Pécsi Ildikóra, Vojnik Máriára és Tóth Ferencre történő emlékezéssel kezdődhet az ülés, amelyet napirend előtti felszólalások és azonnali kérdések követhetnek.

A nőkről beszéltek, de a közpénzre gondoltak - méltatlan parlamenti vita az Alaptörvényről

Ahogy arról beszámoltunk, az Orbán-kormány két héttel a koronavírus második hullámának - várható - tetőzése előtt belekezdett a gránitszilárdságú Alaptörvény kilencedik módosításába. Szerdán, az esti kijárási korlátozás alatt, talán egy tucatnyi országgyűlési képviselő jelenlétében került megrendezésre a vita - komoly mélypontokkal - a három új, egymástól teljesen eltérő irányú kormányzati módosítóról.

Kedden reggel 9 órától a temesvári népfelkelés évfordulója alkalmából tartanak megemlékezést, a napirend előtti felszólalások után pedig határozathozatalokat tarthatnak. A képviselők ekkor huszonegy javaslatról dönthetnek, köztük az alaptörvény kilencedik módosításáról, amely a kormány szerint a magyar családok erősebb védelmét, a gyermekek biztonságát hivatott szolgálni.

Szavazhatnak továbbá a választási törvény módosításáról is, amelyet a változtatásokat előterjesztő Varga Judit igazságügyi miniszter a "kamupártok" elleni fellépés szükségességével indokolt.

Semjén Zsolt máris módosítaná a választási törvényt

A legérdekesebb módosítás mindenképpen az, hogy nehezebb lesz pártlistát állítani, ugyanis a szövegben az szerepel, hogy "pártlistát az a párt állíthat, amely - legalább kilenc megyében és a fővárosban - legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított." Korábban elég volt csupán 27 választókerületben elindul. Azonban így több állami támogatáshoz juthatnak a pártok.

A szerdai ülés szintén reggel 9 órakor kezdődik és a napirend előtti felszólásokat követően ugyancsak huszonegy indítványról határozhatnak. Egyebek mellett elfogadhatják a börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárással összefüggő visszaélések megszüntetését célzó módosításokat, valamint az új szőlészeti és borászati törvényt. Az ülés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi üzleti jelentéséről és beszámolójáról szóló általános vitával érhet véget.