Romániában elakadtak a koalíciós tárgyalások

Romániában elakadtak a koalíciós tárgyalások

Elakadtak Romániában vasárnap a koalíciós tárgyalások a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között, miután a két román párt nem tudott megegyezni a miniszterelnöki és házelnöki tisztségek elosztásáról - írja az MTI.

A PNL - a kormányfői posztról a választások után lemondott - Ludovic Orban pártelnök számára szeretné megszerezni a képviselőház elnöki tisztségét, ugyanakkor a koalíció legnagyobb pártjaként a miniszterelnöki tisztséget sem engedné át, amelyre Florin Citu pénzügyminisztert javasolta.

Az USR-PLUS koalíciós "partnerként és nem kiegészítőként" igényt tart a két tisztség valamelyikére: Dacian Ciolost javasolja miniszterelnöknek, vagy Dan Barnát házelnöknek.

Az RMDSZ állandó tanácsa hétfőn foglal állást a kérdésben.

A román választási eredményekről és azok értelmezéséről itt írtunk részletesen:

Maradhat kormánypárt az RMDSZ, de parlamenti párt lett a szélsőséges AUR

Nem kitűnő, de az RMDSZ 6 százalékos eredménye azért jól szereplésnek számít. - mondta az Alfahírnek a román belpolitika szakértője, Barabás T. János. A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ismét koalíciós partnere lesz a kormányt alakító két jobboldali pártnak, a Nemzeti Liberális pártnak és a Mentsük meg Romániát pártnak.