Elfogadják a pénzt, de nem hajlandók az EU demokratikus elvei szerint játszani - mi erről a véleménye?

Elfogadják a pénzt, de nem hajlandók az EU demokratikus elvei szerint játszani - mi erről a véleménye?

A BBC kérdezte Varga Juditot a pénzügyi jogállamisági mechanizmusról, az igazságügyi miniszter szerint a megállapodás a józan ész győzelme volt, mert Európa elérte, hogy félretegye az ideológiai vitákat és a világjárványra, valamint annak gazdasági következményeire összpontosítson, az ő álláspontjuk pedig végig a status quo megőrzése volt.

Ha mást nem is, de legalább az uniós pénzeket jogállamisági mechanizmus védené

Egyre több reakció érkezik a kétnapos brüsszeli EU-s csúcstalálkozóval kapcsolatban, és egyelőre még nem annyira biztos a megegyezés. Győzelem? "Meglep, hogy Magyarország máris valamiféle győzelemről beszél. Hollandia jelenleg tanulmányozza a (német) tervet, hogy világosan lássuk, mik lennének a javaslat következményei"

A műsorvezető szerint a következő pénzügyi évben nagyjából 8 milliárd eurót fog kapni a Magyarország az Európai Uniótól, és biztos sokan, akik nézik az adást, azt gondolják, hogy a magyar kormány hajlandó elfogadni a pénzt, de nem hajlandó az EU demokratikus elveinek megfelelően játszani.

Ezt kategorikusan visszautasítom, és ennek semmiféle erkölcsi alapja sincs

- mondta Varga, hozzátéve, hogy az európai közös piac mindenki számára nyerő helyzetet teremt, tehát az, hogy Magyarország kohéziós forrásokhoz jut, nem azt jelenti, hogy a GDP-ben megmutatkozó haszon itt is marad.

Az igazságügyi miniszter szerint nem fordulhat elő, hogy jogilag pontos és egyértelmű meghatározások nélkül, például a Guardianban olvasva, hogy probléma van egy adott országban, bármilyen szankcionálási eljárás indulhasson meg, Úgy gondolja, hogy ezeket a dolgokat szét kell választani és betartani az EU szabályait. Azt is kifejtette, hogy Magyarország nem nettó befizető ország, de a magyar állampolgárok is fizetnek a költségvetésbe, ezért mindannyiunk érdeke, hogy a pénzt szabályok szerint költsük el.

Gyöngyösi Márton: "Hogy elérte-e Orbán, amit akart? Egyértelműen nem."

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője úgy véli, aligha gondolták az Európai Unió (EU) alapító atyái, hogy ez az együttműködésre és az európai nemzetek közötti barátságra épülő közösség a 2020-as évek elejére oda jut, hogy egyes tagállamok vezetői már nem csak otthon tiporják két lábbal a jogállamiságot és harsognak olyan jelszavakat, amilyeneket utoljára Nyugat-Európa az 1930-as években hallott, de politikai haszonszerzésből nyíltan vétóval fenyegetik azt a gazda