Kirúgták Mészáros Lőrinc bizalmasát

Kirúgták Mészáros Lőrinc bizalmasát

Kővári Ágnes túl sokat költött a sajátjaira és keveset a külügyi tárca kedvezményezettjeire. A hvg.hu cikke szerint Kővári, korábban a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő 2Rule sportruházati cég vezetését intézte inkább kevesebb mint több sikerrel. 

Ezután került a fiatal focistafeleség a külügyminisztérium HEPA nevű exportfejlesztési ügynökségéhez, ahol mindjárt ő lett a vezérigazgató-helyettes, holott felkészültsége már az előző helyen sem győzte meg munkatársait. Talán ezért rúgott ki nyár végére három igazgatót, másik két vezető pedig nem várva meg a felmondást inkább önként távoztak posztjukról.

Ők egyébként egy évvel korábban érkeztek pozíciójukba, és az lett volna a feladatuk, hogy valamelyest szakmaibb keretek közé tereljék a munkát, így segítsék a magyar cégek külpiaci terjeszkedését. Elődjeik, köztük a külügyminiszter futsalos csapattársa, Kun Gábor idején ugyanis a végletekig megkopott a külföldre telepített magyar kereskedőházak renoméja. 

Az úgynevezett gazdaságvédelmi akcióterv keretében azonban a minisztérium különböző intézményei most néhány hónap alatt több mint 300 milliárd forintot szórhattak ki, részben azokon a pályázatokon, amelyek Kővári Ágnes kezén is átfutottak. Ezen a ponton azonban némi homok kerülhetett a gépezetbe, november végén ugyanis váratlanul lapátra tették a Mészáros Lőrinc által protezsált immár csak volt vezérigazgató-helyettest.

Kővári Ágnes kirúgásának oka a közvetlen környezetéből származó információk szerint az volt, hogy saját névsora volt a nyertesekre ahelyett, hogy a minisztériumi utasításoknak felelt volna meg a lista. Az állítás ellenőrzésére mindenesetre nem sok esélyt ad a minisztérium vagy a HEPA, ugyanis csak a legkisebb cégeknek szánt, mindössze 2 milliárd forintos keretből gazdálkodó exporttámogatás kedvezményezettjeinek névsorát tették közzé, a többi pénz sorsa egyelőre homályba vész.

A nyertesek viszont roppant elégedettek, mert az összesen 300 milliárd forint néhány hét alatt megérkezett az érintettek számlájára, szemben az uniós pénzek több hónapos, vagy akár többéves átfutási idejével.