A svéd király szerint elbukott a "svéd modell"

A svéd király szerint elbukott a "svéd modell"

A svéd király, XVI. Károly Gusztáv sajnálja, hogy országában nem tudták megvédeni a koronavírusjárványtól az idősotthonok lakóit - számol be róla a Magyar Távirati Iroda.

A SVT svéd közszolgálati televízió a karácsonyhoz időzített, 21-én sugárzandó teljes felvételén az uralkodó azt mondja: "Úgy vélem, kudarcot vallottunk. Nagyon sokan meghaltak, és ez szörnyű. Mindannyiunknak szenvedést okoz (ez a teher)."

Szavai azt követően hangzottak el, hogy kedden egy független bizottság megvizsgálta, miképpen kezelték a járványt az országban. Azt a következtetést vonták le, hogy a svéd idősgondozásnak jelentős strukturális hiányosságai vannak, és a hatóságok nem voltak felkészülve és felszerelkezve a járvány kezelésére.

Svédország kitűnt az európai és más nemzetek sorából azzal, ahogy a járványt kezelte, sokáig nem rendelt el karantént úgy, mint más nemzetek, helyette megbízott az állampolgárok kötelességtudatában.

A skandináv országban mintegy 7700 haláleset kapcsolható a járványhoz.

Az uralkodó fiának, Károly Fülöp hercegnek, aki az ötödik a trónöröklés sorában, valamint feleségének, Szófia hercegnőnek pozitív lett a vírustesztje, a betegség enyhe influenzás tünetekkel járt. Otthonukban, két gyerekükkel együtt karanténba vonultak.

Károly Gusztáv király ugyan Svédország államfője, feladatai azonban csupán ceremoniális jellegűek, kezében nem összpontosul politikai hatalom.